Deras kamrater dog i Afghanistan

För tre veckor sedan omkom två svenska soldater i Afghanistan. De var kamrater till bröderna Martin och Marcus Hansson från Kalmar. De två bröderna är nu hemma i Kalmar och träffar sina nära och kära under några veckor.
Kalmar • Publicerad 1 mars 2010
Foto: Paul Madej
Marcus Hansson och Martin Hansson är hemma och hälsar på nära och kära i Kalmar. Men båda räknar med att under våren återvända till Afghanistan.
Marcus Hansson och Martin Hansson är hemma och hälsar på nära och kära i Kalmar. Men båda räknar med att under våren återvända till Afghanistan.Foto: Paul Madej

– Vi är alla som åker till Afghanistan mycket väl medvetna om vilka risker det innebär, men man tror ändå inte att det ska hända något. När jag fick beskedet om vad som hänt blev jag både ledsen och arg, det är väl den naturliga reaktionen. Samtidigt, och det är viktigt att säga, har försvarsmakten skött situationen väldigt bra, vi har fått mycket stöd och stöttning, säger Martin Hansson.

Hur kommer det sig att ni två valt att söka er till den svenska styrkan som är stationerad i Mazar-i-Sharif i Afghanistan.

– För mig började det när jag gjorde lumpen, jag och många av mina kamrater fick en förfrågan om att gå vidare efter värnplikten till ett beredskapsförband. Jag tyckte värnplikten var rolig och intressant och ville gärna arbeta utomlands så jag tackade ja, och i slutet av oktober kom beskedet att jag skulle till Afghanistan 1 november, berättar Marcus Hansson.

– Min bakgrund är ungefär densamma. Efter värnplikten började jag arbeta civilt här hemma, jag är snickare. Men jag anmälde mitt intresse för att få göra utlandstjänst. Det tog ungefär ett och ett halvt år sedan fick jag göra tjänst i Kosovo, så det här uppdraget i Afghanistan är min andra utlandstjänstgöring, fortsätter Martin Hansson.

När de två bröderna nu träffas hemma i Kalmar är deras framtid lite olika. Martin Hansson är hemma på en planerad ledighet och åker om någon/några veckor tillbaka till Afghanistan. Marcus Hanssons är tillbaka i beredskapsförbandet på Karlsborg och vet inte i dagsläget när eller om han återvänder.

– Det troliga, som det låter just nu, är att mitt förband åker tillbaka till Afghanistan ungefär när Martin och hans kollegor lämnar efter sin tid där, men det är inte helt säkert, säger Marcus Hansson.

Hur ser då Martin Hansson på sin framtid? När denna period av utlandstjänstgöring är över, kommer du att söka en ny?

– Oj, den frågan är väldigt svår att svara på just nu. Jag har mycket kvar av min tid där och ännu har jag nog inte bearbetat det som hände mina kamrater färdigt. Men jo, jag kommer nog att söka utlandstjänstgöring igen, sedan får jag se om jag åker eller inte.

När ni nu är hemma i Kalmar hur reagerar är vänner, era föräldrar på att ni ska återvända till Afghanistan?

– De är oroliga naturligtvis, men samtidigt stöttar de oss och ställer upp för de val vi gjort. Men självklart är de nervösa och oroliga när vi är borta, säger Marcus och Martin Hansson.

Sverige bidrar med soldater till Isaf, International Security Assistance Force. Isaf etablerades i slutet av 2001 och arbetar under ett mandat av FN:s säkerhetsråd och ett avtal mellan Isafstyrkan och den afghanska regeringen. Högkvarteret finns i Kabul.

Sverige leder sedan mars 2006 ett Provincial Reconstruction Team (PRT) i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Ansvarsområdet omfattar de fyra provinserna Balkh, Samangan, Jowzjan och Sar-e-Pul. Den sammanlagda ytan motsvarar ungefär en femtedel av Sveriges. I det svenskledda PRT:t ingår personal från Sverige och Finland.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.