Deras hjälteinsats räddade 93-åring

Brandvarnaren tjöt och det brann med öppna lågor. Då gick Lisa Rydberg in och räddade den 93-årige mannen ur den brinnande lägenheten.
Kalmar • Publicerad 26 mars 2010
Josefine Svensson och Lisa Rydberg är hjältar. Medan Josefine Svensson larmade räddningstjänsten, såg Lisa Rydberg till att en 93-årig man kom ut ur den brinnande lägenheten.
Josefine Svensson och Lisa Rydberg är hjältar. Medan Josefine Svensson larmade räddningstjänsten, såg Lisa Rydberg till att en 93-årig man kom ut ur den brinnande lägenheten.Foto: Mikael Eklund

Lisa Rydberg och kompisen Josefine Svensson var på väg hem efter en yogautbildning. I handen hade de varsin filt och handduk. När de gick längs grusgången intill Krusenstiernska gården hörde de brandvarnaren tjuta inne i en lägenhet.

– Jag såg kraftig rök och lågor inne i lägenheten, säger Josefine Svensson när Barometern träffar de båda hjältarna på samma plats dagen efter branden.

Josefine Svensson tog upp telefonen och ringde SOS. Under tiden fick Lisa Rydberg hjälp av en granne att ta sig in i huset. Grannen öppnade dörren till lägenheten. Lisa Rydberg satte handduken för munnen och gick in.

– Jag fortsatte in i hallen. Jag funderade på om jag skulle gå in eller inte. Jag har ändå ett barn som ännu inte fyllt ett år, säger Lisa Rydberg.

Röken var kraftig och hon gick snabbt in i köket. Där hittade hon den 93-årige mannen som försökte släcka branden. Mannen gav ett förvirrat intryck och Lisa Rydberg tog honom i armen och drog honom baklänges ut ur lägenheten. Josefine Svensson virade in mannen i en filt och därefter kom brandkåren och ambulansen.

När larmoperatören sa till dem att inte gå in i lägenheten var Lisa Rydberg redan på väg. Men hon skulle inte vilja ha det ogjort.

– Jag skulle ha gjort det igen. Jag har gått en del kurser i insatskompaniet som är en del av hemvärnet. Jag har en del i ryggraden, säger Lisa Rydberg.

I slutet av intervjun dyker plötsligt dottern till den 93-årige mannen upp. Det blir ett känslosamt möte. Hon ger Lisa Rydberg en varm kram och tackar henne och Josefine Svensson för deras insats. Hon berättar att hennes pappa mår förhållandevis bra, men att han fortfarande är kvar på sjukhuset.

– Det känns väldigt skönt. Ni har varit jätteduktiga, säger hon.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.