Annons

De är först med att rösta i EU-valet

– Jag är inte hemma på valdagen, det är ju Elitloppet på Solvalla. Men det är skönt att få det gjort, man vill göra sin plikt.
Det säger Ulf Gustafsson, en av de första röstande i årets EU-val.
Kalmar • Publicerad 8 maj 2019 • Uppdaterad 15 maj 2019
Förtidsröstningen i EU-valet började på onsdagen. Inger Bobin visar Ulf Gustafsson in i vallokalen på huvudbiblioteket i Kalmar.
Förtidsröstningen i EU-valet började på onsdagen. Inger Bobin visar Ulf Gustafsson in i vallokalen på huvudbiblioteket i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Barometern träffar honom och några andra väljare på huvudbiblioteket på Tullslätten på onsdagseftermiddagen. Den tillfälliga vallokalen intill barnavdelningen har varit öppen några timmar, och sammanlagt har 45 personer lagt sin förtidsröst så här på EU-valets första dag.

Det är väldigt lite enligt de fyra valförrättarna Inger Bobin, Birgitta Johansson, Margita Ivholm och Ylva Johnsson, som mer eller mindre är i tjänst ända fram till valdagen, söndagen den 26 maj.

Annons

Sverige har tidigare fått kritik för valsedlarnas öppna placering, så i EU-valet är det nya regler som gäller.

– Du ska först gå till det vita båset och ta dina valsedlar, sedan till det gröna, där du väljer, eventuellt kryssar och klistrar igen kuvertet, säger Inger Bobin till Ulf Gustafsson.

Kicki Kotanidou var en av de första som lade sin röst i EU-valet. ”Det var ett lätt val, det blir bra”, säger hon.
Kicki Kotanidou var en av de första som lade sin röst i EU-valet. ”Det var ett lätt val, det blir bra”, säger hon.Foto: Mats Holmertz

Samtidigt kommer Kicki Kotanidou ut ur vallokalen tillsammans med en väninna. De vill också vara ute i god tid och slippa köa, och tycker inte att det var särskilt svårt att bestämma sig.

– Nej, det var inte svårt alls, det visste jag för länge sedan, säger Kicki Kotanidou.

Men de tycker att röstkorten anlände väldigt sent, en åsikt som de delar både med valförrättarna och andra röstande.

– Ja, två som röstade här i dag hade inte fått sina röstkort, men här på huvudbiblioteket kan de skriva ut en dubblett, säger Birgitta Johansson.

Den som förtidsröstar måste nämligen ha med sig både röstkort och någon form av legitimation. Alla röstkort ska ha landat i brevlådan senast den 8 maj, men den som saknar sitt röstkort kan kontakta valnämndens kansli i stadshuset.

I Kalmar finns det 16 olika ställen för förtidsröstning. Huvudbiblioteket, stadshuset och Kalmar sportcenter har öppet alla vardagar, medan tiderna varierar på de andra.

På valdagen, söndagen den 26 maj, finns det minst en vallokal i varje valdistrikt, och de är öppna mellan klockan 08 och 21.

Nya regler gör att valsedlarna nu inte ligger öppet utan bakom en särskild skärm.
Nya regler gör att valsedlarna nu inte ligger öppet utan bakom en särskild skärm.Foto: Mats Holmertz

Vid förra EU-valet 2014 låg valdeltagande i Kalmar kommun på 49 procent, vilket var något under rikssnittet på 51 procent.

Annons

Vad tror ni om valdeltagandet i år?

– Det kan nog bli en hel del, säger Margita Ivholm.

– Ja, det är nog fler yngre som röstar i det här valet, säger Birgitta Johansson.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons