De satsar på modern vr-teknik i undervisningen

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Hjalmar Tell

I januari fick Stagneliusskolan beviljat pengar till två digitala projekt. På måndagen var företaget VR Sverige och presenterade sina prylar för lärarna.

– Det jag fastnade för var kopplingen till utbildning, säger Malin Nordström, lärare och projektansvarig på Ast-enheten på Stagneliusskolan.

På ast-enheten går elever med neuropsykiatriska variationer, exempelvis aspergers syndrom och adhd. Nu hoppas lärare att modern vr-teknik ska hjälpa eleverna i undervisningen.

– Många har en svårighet att föreställa sig saker som hur en DNA-molekyl kan se ut. Då såg vi vr-tekniken som ett möjligt hjälpmedel. Det jag fastnade för var kopplingen till utbildning, säger Malin Nordström, lärare och projektansvarig på Ast-enheten på Stagneliusskolan.

På måndagen höll VR Sverige i en workshop där lärare från Stagneliusskolan introducerades i vr-världen och hur tekniken kan användas inom skolvärlden.

  – Många av eleverna med den här typen av atypier är känsliga för distraktion, då kan det vara omvälvande att vara inne i en annan värld och vara där med skygglappar. Du kan varken titta på din mobil eller störas av omgivningen, och det har man märkt är en fördel. Det som konsumeras i vr kan jämföras med en bok eller en film, säger Niclas Johansson, vd på VR-Sverige.

  Och det verkar som om många av lärarna var både nöjda och imponerade av hur vr-tekniken fungerade.

  – Det är en sak att läsa om Kina och det är en annan sak att vara på Himmelska fridens torg och kunna se sig runt. Barn tar till sig en 360-film på ett annat sätt än att titta på en tv. Där finns en jättestor vinst pedagogiskt, säger Lars Arvidsson, lärare och projektansvarig på Stagneliusskolan.

  Fakta

  VR (virtual reality)

  Virtuell verklighet är en datateknik som replikerar en miljö, verklig eller inbillad och simulerar användarens fysiska närvaro samt miljö för att möjliggöra användarinteraktion. Virtuell verklighet skapar artificiella sensoriska upplevelser som kan innefatta syn, känsel, hörsel och lukt.

  Visa mer...