De kan få ge namn åt gator

En fotbollskapten, en vänsterpolitiker och en man som skrev en bok om gatunamn. Nu har folkets förslag om nya gatunamn officiella.
Kalmar • Publicerad 13 juni 2013
Förtjänt av en gata?
Förtjänt av en gata?Foto: 

Kalmarborna har fått föreslå vilken person som ska få en gata uppkallad efter sig. Tidsfristen gick ut förra veckan och innan dess hann det komma 19 förslag. Några var dubbletter, några fanns redan och en av de föreslagna, John Jeansson­gatan, dog redan 1953 och kriterierna var att personen skulle vara vid liv. Så nu återstår elva mer eller mindre kända Kalmarbor som kan få sin egna lilla gatstump.

–?Det är en del intressanta namn. Idén var att få någon som gjort något för Kalmar. Det finns ett antal namn och vi har några sedan tidigare i en bank, säger stadsingenjören Jan G Nilsson.

Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som tar beslutet och de gör det i största hemlighet strax före stadsfesten. Allt för att kunna få maximal överraskningseffekt. Den som namnger gatan kommer att kallas till festen i ett annat syfte.

Kalmar FF:s lagkapten blev föreslagen av två personer.

”Tänk att bo på Kapten Rydströmsgatan nummer 8 (hans tröjnummer), vilken dröm”, står det i motiveringen.

– Jag är hedrad och förvånad. Ibland tror jag att jag är lite för kontroversiell så jag är lite överraskad. Men å andra sidan försöker jag alltid prata om Kalmar FF och Kalmar så fort jag får tillfälle, säger Henrik Rydström.

Du är utanför startelvan. Känns det att du behöver det här?

– Låt mig säga så här. I vissa stunder behöver man uppmuntran mer än andra. Det är väl en sådan stund.

I kommunens kriterier står det att ”personens vandel ska vara utan anmärkning”, fixar du en granskning?

– Nja det är kanske det jag faller på. Nej, ärligt talat har jag nog inte så mycket synder bakom mig.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.