De har koll på läget

– Som det ser ut nu har vi kontroll över de situationer som vi kallar prio ett, säger Stig Andreasson, räddningschef i beredskap och stabschef. I ett stort skyddsrum på andra våningen på brandstationen i Kalmar har en stab installerat sig för att samordna insatsen i kommunen.
Kalmar • Publicerad 24 november 2010
Nattens planering görs upp: när ska avlösningar göras, vilka har inte fått mat och vilka behöver sova? Stig Andreasson, Mattias  Andersson, Johan Ohlström och Karl-Johan Dahléen har fullt upp.Foto: Lars Johansson
Nattens planering görs upp: när ska avlösningar göras, vilka har inte fått mat och vilka behöver sova? Stig Andreasson, Mattias Andersson, Johan Ohlström och Karl-Johan Dahléen har fullt upp.Foto: Lars JohanssonFoto: Lars Johansson

På ena väggen projiceras en Eniro-karta, full med små röda pilar som markerar inrapporterade översvämningar och situationer. En burk med pepparkakor går snabbt åt och på bordet ligger flera tjocka pärmar, och minst två mobiltelefoner per person.

– Vi har bemanning här till dess att prognoserna säger annorlunda, säger Stig Andreasson.

Åtta personer jobbar med att samordna insatserna i Kalmar. Det är deltidsbrandkårerna i Voxtorp, Rockneby och Påryd, den ordinarie kåren i Kalmar och extra personal som ska dirigeras. Staben inrättas bara vid extra ordinära tillfällen, sådana som tär mycket på brandkårens och personalens krafter.

– Så fort vi får en resurs över så flyttar vi den dit den behövs. Det är ett ständigt beslutsfattande och prioriterande.

Klockan fyra på tisdagseftermiddagen är stämning lugn, insatsen vid gruppboendet i Smedby verkar ha fungerat, lakvattnet ute på Moskogen är pumpat utom fara och varken Ljungbyån eller Snärjebäcken har svämmat över.

– Men vi vet ju inte hur det kommer se ut när folk kommer hem och upptäcker att deras källare står i vatten.

Privatpersoners bekymmer har under dagen varit långt ner på brandkårens prioritering. De samhällsviktiga funktionerna har gått i första hand.

Prognoserna för de kommande dagarna lovar mer regn. Olika möjligheter diskuteras och lärdomar från tidigare översvämningar tas upp.

– Det är aldrig helt under kontroll förrän det är slut, säger Stig Andreasson.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.