1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Därför skiljer sig rapporteringen av dödstalen i länet

Statistiken över antalet avlidna i länet skiljer sig mellan Region Kalmar län, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Så redovisar de olika aktörerna sina siffror.

Region Kalmar län redovisar i sina siffror endast de som avlider i covid-19 på något av länets sjukhus och som är folkbokförda i länet. Regionen släpper statistik dagligen.

Socialstyrelsens statistik visar avlidna där den underliggande dödsorsaken var covid-19, enligt de dödsorsaksintyg som inkommit till Socialstyrelsen. De rapporterar samtliga dödsfall, även där patienter inte har provtagits men har symptom som talar för covid-19. De redovisar dödsfall en eller två gånger i veckan.

Eftersläpningen på Socialstyrelsens siffror är dock stor då den grundar sig på de dödsorsaksintyg som läkare skriver. En läkare har efter ett dödsfall tre veckor på sig att skriva och skicka in ett dödsorsaksintyg som sedan postas till Socialstyrelsen brevledes och efter det förs in i myndighetens system. Detta leder till att det blir en viss eftersläpning.

Folkhälsomyndigheten redovisar dödsfall i länet där personer har testats positivt för covid-19 vid provtagning. Även här finns en eftersläpning då det inte det inte finns någon anmälningsskyldighet till smittskyddsläkaren vid dödsfall. Folkhälsomyndigheten redovisar dagligen uppdateringar.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Singelolycka i Nybro och två män i Älvkarleby utgav sig för att vara poliser.

Begravningar

Sven-Uno Högberg

I Södra Kapellet, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Sven-Uno Högberg.

Oskarshamn

Daniel räddade liv - nomineras till Svenska Hjältar

Daniel Johansson som räddade livet på en kvinna under sin semester har nu fått motta en nominering till Aftonbladets Svenska Hjältar-gala.

Guldklimpar

Nelly Rasmussen Sjöstedt och Jacob Sjöstedt

Goda nyheter

Bildspecial: Se läsarnas bilder på Instagram

Fina bilder från läsarna på Instagram

Chattar

Våra läsare ställde frågorna – så svarade experterna

Via våra återkommande chattar får du som läsare möjligheten att chatta med experter, makthavare och lokala profiler.