Danskt besök av populär modellbåt

Det danska fartyget Lilla Dan besökte Kalmar under helgen. I Sverige är hon kanske mest känd som en populär byggmodell, men nu kunde hon ses i gästhamnen.
Kalmar • Publicerad 16 juli 2012
Lilla Dan byggdes 1951 i Svendborg i Danmark och ägs av rederiet Lauritzen i Köpenhamn.
Lilla Dan byggdes 1951 i Svendborg i Danmark och ägs av rederiet Lauritzen i Köpenhamn.Foto: Andreas Norinder
Det över 60 år gamla fartyget anlände till gästhamnen vid halv tolv på lördagen för att sedan segla vidare mot Danmark under söndagseftermiddagen.
Det över 60 år gamla fartyget anlände till gästhamnen vid halv tolv på lördagen för att sedan segla vidare mot Danmark under söndagseftermiddagen.Foto: Andreas Norinder

Vid lunchtid på lördagen gled Lilla Dan in i hamnen i Kalmar. Fartyget som byggdes 1951 är på återresa till sin hemmanhamn i Danmark efter att bland annat ha legat vid museifartygspiren och Vasamuseet i Stockholm. Skepparen Jesper Hjorth Johansen är stolt över att vara en del av det historiska fartyget.

– Det känns fantastiskt och är en bra erfarenhet. Det här skeppet har en så lång och fin tradition, säger han.

Lilla Dan är en del av den danska skeppsbevaringsfonden, som arbetar för att bevara kulturhistoriskt intressanta fartyg i drift.

Jesper Hjorth Johansen seglar tillsammans med den fyra man starka besättningen och han säger att det är många utomstående som gillar fartyget, eftersom de haft det som byggmodell hemma. Och han trivs med att vara ute på havet tillsammans med Lilla Dan.

– Nu gäller det bara att segla och njuta av det, och ta vara på att man får uppleva detta klassiska sjömanskap.

Närmast för Lilla Dan väntar Fyn runt, en tävling för äldre och bevaringsvärdiga segelfartyg. De två senaste åren har Lilla Dan varit nära segern och skepparen tror att hon kan vara redo att nå hela vägen nu.

– Vi har kommit tvåa två år i rad så nu ska vi se till att vi vinner, säger Lilla Dans skeppare, Jesper Hjorth Johansen.

Andreas Norinder
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.