Dags att utse länets skönaste dialekt – här kan du rösta på din favorit
Med stolthet och glädje har 14 länsbor gett smakprov på dialekter i vår tv-serie Dialektkampen. Nu har du chansen att rösta fram vem som har den skönaste dialekten i länet.
Dialektkampen • Publicerad 3 maj 2022 • Uppdaterad 14 maj 2022

Här kan du rösta på din favorit. Röstningen är öppen fram till den 15 maj. Här kan du friska upp minnet lite med vår snabbrepris av alla dialekter. Vill du se hela inslaget med någon av personerna hittar du dem längst ner i den här artikeln.

Fakta

Mer om Dialektkampen

För några månader sedan efterlyste vi tips på sköna dialekter i Kalmar län från våra läsare. Och tipsen strömmade in från er. Både via mejl och sociala medier. Vår tv-reporter Jonatan Bergöö tog fasta på detta och gav sig ut på jakt med sin videokamera – med syftet att spela in härliga dialekter. Det blev många trevliga möten med människor runtom i vårt avlånga län.

De senaste veckorna har vi kunna höra hur kroppkaka uttalas både kroppkakö och kruppkake. Tiden heter tin – vare sig man befinner sig i Hultsfred, Oskarshamn eller på norra Öland. Kalmarbor och Nybrobor har fortfarande lika svårt att säga r – oavsett hur gammal man är. Oskarshamnarna prater åskeshamnska och inåt fastlandet vill man olika sauker, inte saker. I Hultsfred säger man pappir i stället för papper och i Vimmerby är dialekten inte wiktigt klok.

Ett avsnitt om dagen har vi publicerat för att hylla alla goa sätt att prata i länet.

Du hittar dem här nedan – del för del. Trevlig lyssning!

Här ser du hela serien – avsnitt för avsnitt:

Vi startade i Nybro med en känd radiostämma och gick i mål i skogen i Runtorp utanför Kalmar. Häng med oss på hela vår resa i Dialektkampen när vi hyllar det mest lokala vi har – vårt sätt att prata.

Del 1 Nybro: Håkan Lönngren, 73

Del 2 Kalmar: Kazandra Giman, 15

Del 3 Vimmerby: Lars-Åke “Hacke” Karlsson, 60

Del 4 Öland: Lars-Ingvar Carlsson, 75

Del 5 Kalmar: Agnes Jonsson, 18

Del 6 Öland: Ronny Svensson, 66

Del 7 Hultsfred: Kenneth Rosén, 63

Del 8: Kalmar: Therese Landin, 52

Del 9 Oskarshamn: Per-Axel Svensson, 80

Del 10 Nybro/Kalmar: Anders Blomberg, 60

Del 11 Hultsfred: Annica Österdahl, 61

Del 12 Öland: Bosse Olsson, 62

Del 13: Högsby: Solveig Selegran, 79

Del 14: Kalmar: André Torstensson, 28

Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.