GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bygglov för miljoner när detaljplaner sätts ur spel

Villornas storlek har vuxit explosionsartat. Och trycket på Kalmars politiker är hårt när byggherrarna vill klämma ut extra kvadratmeter vid varje bygge.
Kalmar kommun • Publicerad 17 januari 2022
Varvsholmen, Boholmarna och Kvarnholmen – alla tre platserna har blivit föremål för långa och livliga diskussioner kring bygglov. Vi har granskat vägen dit och hur det blev i vår artikelserie Bygglov för miljoner.
Varvsholmen, Boholmarna och Kvarnholmen – alla tre platserna har blivit föremål för långa och livliga diskussioner kring bygglov. Vi har granskat vägen dit och hur det blev i vår artikelserie Bygglov för miljoner.

I artikelserien Bygglov för miljoner granskar Barometern hur Kalmar kommun systematiskt beviljat “små avvikelser” från detaljplanen – till ett sammanlagt värde av hundratals miljoner. Här har vi samlat alla delar i granskningen som gjordes i februari 2021.

MISSA INTE: Vi har samlat alla våra granskningar på en egen sajt – du hittar den här.

Boholmarna: Gräddhyllan där detaljplanen satts ur spel

På bara några år har huspriser, tomtpriser och inte minst husstorlekarna exploderat på Boholmarna. Kändisar, rika och berömda har flyttat in och av sommarstugeområdet som detaljplanen skissade upp 1940 finns inte mycket kvar. De nya villorna i glas och betong uppskattas vara värda 20 miljoner kronor var och varje liten avvikelse i ett bygglov är värd sin vikt i guld.

“Små avvikelser” blev flera tusen kvadratmeter på Varvsholmen

Tusentals kvadratmeter mer än planerat. Tillsammans värda hundratals miljoner kronor. En “liten avvikelse” i bygglovspapperen från kommunen kan vara värd stora pengar, visar Barometerns granskning av fyra stora fastigheter på Varvsholmen.

Den omstridda fastigheten Spantrutan på Varvsholmen.
Den omstridda fastigheten Spantrutan på Varvsholmen.Foto: Rasmus Jeppsson

CA-fastigheter: “Vi bygger enligt detaljplan”

Visst kan det vara lättare att få ihop ekonomin om man bygger större. Men att medvetet leta efter möjligheter till avvikelser för att för att få ut fler kvadratmeter – så går det inte till, uppger CA Fastigheters vd Johan Damne.

Staffan Strindberg menar att Gesällen är helt fel i förhållande till detaljplanen. Han begärde tillsyn av bygglovsprocessen 2015 men fick inget gehör.
Staffan Strindberg menar att Gesällen är helt fel i förhållande till detaljplanen. Han begärde tillsyn av bygglovsprocessen 2015 men fick inget gehör.Foto: Mats Holmertz

Arkitekt kritisk sedan länge mot politisk hantering av liten avvikelse: “Jag hade ju rätt”

Redan för sex år sedan slog Kalmararkitekten Staffan Strindberg larm om att bygglovsprocessen på kommunen behövde ses över. Han begärde en tillsyn. Det som fick droppen att rinna över var bygglovet för HSB:s storbygge i kvarteret Gesällen på Kvarnholmen. Någon tillsyn blev det aldrig. ”Men jag hade ju rätt. Och det är väl inget fel i att kvalitetsgranska sig själv? Det gör ju alla andra.”

Kifab arena är en liten avvikelse enligt flertalet politiker i samhällsbyggnadsnämnden. Idrottshallen står på mark planerad för industriändamål.
Kifab arena är en liten avvikelse enligt flertalet politiker i samhällsbyggnadsnämnden. Idrottshallen står på mark planerad för industriändamål.Foto: Mats Holmertz

Tradition av generös inställning till “liten avvikelse” i samhällsbyggnadsnämnden

Att politiker beviljar bygglov med “liten avvikelse” där tjänstemännen sagt nej, är inget nytt. Barometern har gått igenom nämndbeslut för bygglov åren 2015 till 2018. Under den tiden hände det 15 gånger. 2019 och framåt blir det vanligare. På två år är antalet uppe i minst 25. Politiskt har avvikelserna blivit en vattendelare med tiden.

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.