Butiksägare kräver ersättning för vägbygge

I april störtdök affärerna för Jenny Seijsing, som driver Kalmar Djur & Natur vid Södra vägen. Nu vill hon ha ersättning för förlorade inkomster på grund av vägarbetet utanför butiken.
Kalmar • Publicerad 27 juli 2012
Lars Lindström ser den ombyggda Södra vägen som en fördel för hans fastighet. För butiksinnehavaren Jenny Seijsing har vägarbetet varit förödande.
Lars Lindström ser den ombyggda Södra vägen som en fördel för hans fastighet. För butiksinnehavaren Jenny Seijsing har vägarbetet varit förödande.Foto: Paul Madej
Foto: Paul Madej

Butiken som säljer foder och djurtillbehör öppnade i december i fjol. Jenny Seijsing tycker att försäljningen gick bra fram till 3 april då vägarbetet började.

– I april var det som att släcka ljuset. Innan var det 90 procent nya kunder varje dag, men i april var det i princip bara stamkunder. Butiken syntes knappt när det stod tre grävmaskiner och två lastbilar utanför.

Det är inte lätt för kunderna att hitta när man inte ens själv hittar in eftersom de har flyttat infarten hela tiden.

Jenny Seijsing visste om vägbygget när hon startade affären, men inte hur störande det skulle komma att bli.

– Hade jag vetat att de skulle stänga av vår parkering i 1,5 månad så hade jag tänkt annorlunda.

Det har varit dammigt och bullrigt och den värsta störningsperioden kom under helt fel tid.

– Våren är ju jätteviktig, det är då man säljer hästfoder. Det blir en ond spiral där jag förlorar nya kunder och varenda kund som kommit tycker att det har varit krångligt att hitta hit.

I lokalerna finns två företag till och tanken var att dela lokalen med ännu fler företag, men det har inte lyckats. I september flyttar Jenny Seijsing sitt företag från Södra vägen.

– Troligtvis blir det till Öland.

Som kompensation för vägarbetet vill hon ha 277 840 kr från Kalmar kommun. Fastighetsägaren Lars Lindström förstår att det har varit besvärligt för butiken.

– För ett nyetablerat företag stör det givetvis mer. Vi har fått bra information, men inte att man skulle göra det på sättet man gjort. Vissa entreprenörer är bra, andra dundrar på och det har tagit längre tid än vi trott. Men jag kan inte klanka kommunen för det är alltid så här med byggen.

Lars Lindström ser fram mot när vägbygget är färdigt.

– Det här blir jättebra, när det är klart.

Han får medhåll av bilförsäljaren Magnus Rydberg på Kalmar bilkompani i närheten.

– Vi får fler p-platser och det blir lättare och säkrare att komma in och ut.

Lotta Zaar
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.