Busskurer kan försvinna när leverantör byts

Kalmar. Artikeln publicerades
Busskurerna på Erik Dahlbergsväg i höjd med McDonalds är några av de busskurer som kommer att försvinna först. Samtliga busskurer förväntas vara borta i augusti.
Foto:Anders Johansson
Busskurerna på Erik Dahlbergsväg i höjd med McDonalds är några av de busskurer som kommer att försvinna först. Samtliga busskurer förväntas vara borta i augusti.

Blir det en regnig sommar riskerar resenärerna att bli blöta i väntan på bussen.

Busskurerna monteras ner när kommunen byter leverantör.

Samtliga buss­resenärer får hoppas på en fin sommar. För nu kommer busskurerna försvinna. I 15 år har Stockholmsföretaget Clear Channel varit ansvariga för driften av samtliga busskurer och väderskydd i kommunen. Men efter att Clear Channels avtal gått ut, har Kalmar kommun valt att lägga driften på ett Kalmar­företag i stället.

– Vi lämnade in ett nytt anbud till Kalmar kommun som innehöll många förbättringar från vårt ­tidigare avtal. Bland annat fler busskurer och erbjudande om installering av LED-lampor på samtliga hållplatser, säger Claes Kugelberg, etablerings­direktör på Clear Channel.

Kommunen överlämnar driften av busshållplatserna till en leverantör. Avtalet­ innebär ingen ekonomisk utgift för kommunen. Som ersättning för driften tillåts i stället leverantören sälja gavlarna på busskurerna som reklam­platser.

  Själva busskurerna ägs i dag av Clear Channel. Men eftersom att deras avtal nu gått ut och Kalmar kommun lämnat över driften till ett annat företag, kommer deras nästan 40 ­busskurer att monteras ner. Nedmonteringen kan börja redan nästa vecka.

  – Vi kommer inte sälja vidare våra busskurer till det nya företaget eftersom att de redan är planerade att flyttas till andra plaster i Sverige, säger Claes ­Kugelberg.

  Kalmarföretaget som nu tar över driften av busshållsplatserna hade en förhoppning om att kunna köpa Clear Channels busskurer när de lämnade in sitt anbud till kommunen.

  – Nu får vi ersätta buss­kurerna på egen hand. Hur lång tid det kommer att ta innan de nya kurerna står helt färdiga kan jag inte svara på i dagsläget, säger Marcus Hadevik, vd på Commercial tv in Kalmar.

  Clear Channels etableringsdirektör riktar stark kritik mot hur upphandlingen har gått tillväga.

  Kalmar kommun har heller inte gett någon utförlig motivering till ­deras val av anbud.

  – Att förlora en upphandling är inget konstigt, och vi är inga dåliga för­lorare. Men när anbudet som kommunen valde är så mycket sämre än vårt, då börjar man undra om allt har gått rätt till. Speciellt när kommunen inte vill ge någon förklaring till varför de valde som de gjorde. Detta trots att jag kontaktat upphandlingschefen vid flera tillfällen, säger Claes Kugelberg.