Broavstängning ställer till problem

I helgen stängs Ölandsbron två nätter. Pendlare, trafikföretag och räddningstjänst är några av de drabbade.
Kalmar • Publicerad 21 januari 2003
Taxichaufför Per-Ola Nilsson visar det brev han fått från Vägverket. Han erbjuds att köra i konvoj över bron med länets bussar.
Foto: Anders Johansson
Taxichaufför Per-Ola Nilsson visar det brev han fått från Vägverket. Han erbjuds att köra i konvoj över bron med länets bussar. Foto: Anders JohanssonFoto: 

Per-Ola Nilsson kör taxi på båda sidor av bron. Han är upprörd över Vägverkets agerande och känner sig nonchalant behandlad. Han tycker att verket borde ha tagit kontakt med samtliga trafikföretag och gett mer grundlig information. I ett brev till Vägverket påpekar han att vissa av de berörda helgerna har mer biltrafik än vanligt eftersom de ligger i anslutning till löneutbetalningar. Han undrar också hur det ska gå de helger han själv jobbar natt.

- Den 25 januari är jag schemalagd att köra mellan klockan 21.00 och 05.00. Det innebär att jag måste lämna min bostad på Öland före klockan åtta på kvällen och kommer inte att kunna återvända hem förrän tre timmar efter avslutat pass.

Då bron är stängd tillåts endast utryckningsfordon och länstrafikens bussar att passera. Jan Olof Bolin, projektledare på Vägverket, har i ett svar till Per-Ola Nilsson skrivit att de kan erbjuda taxibolagen passage i konvoj vid KLT:s ordinarie avgångar.

Per-Ola Nilsson tycker att Vägverket åtminstonde kunde skickat med en turlista för bussarna.

Margaretha Silferstrand på Silferstrands Trafik AB är också en av dem som varit i kontakt med Vägverket. Företaget anordnar bland annat teaterresor och idrottsresor, evenemang som planeras och bokas flera månader i förväg. Hon har liksom Per-Ola Nilsson reagerat på den uteblivna informationen.

- Den första information jag fick om bron var genom en annons i tidningen för ett par månader sedan.

Mycket merarbete

Margaretha Silferstrand känner sig hoppfull inför situationen men säger att den innebär mycket merarbete. Företaget hoppas kunna lösa situationen genom att bussa resenärer över bron i minibussar för att sedan fortsätta med ordinarie bussar.

På Vägverket säger man att man informerat allmänheten så snabbt man kunnat. Den 2 december fick man in en tids- och kvalitetsplan från entreprenören som ska utföra arbetet. Strax därefter annonserade man om stängningen i dagspressen. Jan-Olof Bolin säger att han tycker Vägverket gått ut med tillräcklig information och hänvisar till den broschyr som skickats ut till alla privatpersoner och sommarstugeägare på Öland. Man har även skickat information till alla företag i länet. Jan-Olof Bolin har personligen varit i kontakt med de större åkerierna och för två veckor sedan hade Vägverket en genomgång med bland annat landstinget, kommuner och räddningstjänsten.

När det gäller Per-Ola Nilssons funderingar kring busstider och konvoj hänvisar han till att turlista finns att hämta hos KLT.

Att en av helgerna kolliderar med Ölands skördefest är, enligt Jan-Olof Bolin, ett misstag som ska rättas till.

- Jag har varit i kontakt med de ansvariga för skördefesten och lovat att bron kommer att hållas öppen som vanligt under den helgen.

MARTINA ARNKLITT

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.