Brännskadad slipper straff efter brand

För att undersöka om det fanns vatten i bensin gjorde mannen ett experiment. Det slutade med brännskador, ett nedbrunnet garage och fyra förstörda bilar.
Kalmar • Publicerad 17 mars 2010

Under några år hyrde Kalmarbon tillsammans med en kamrat garaget i Ljungbyholm. Där meckade de med sina bilar fram till september förra året.

Mannens bil gick inte som den skulle och han misstänkte att det kommit in vatten i bensinen. Av den anledningen hälldes lite bränsle upp i kapsyl som placerats på golvet drygt en meter bort från med bensin fylld femlitersdunk med avskruvad kort.

I samma ögonblick som tändaren fördes mot kapsylen slog höga lågor upp från bensindunken. Snabbt blev allt ett brinnande inferno och paniken spred sig i verkstaden.

Mannen försökte bära ut dunken men det resulterade bara i att han brände sig på smält plats och att kläderna fattade eld. Efter att rullat sig i gruset och släckt lågorna rusade han in i garaget och lyckades få ut två gasoltuber och en svets. Han gjorde även försök att släcka branden med vatten men det gick inte eftersom slangen brunnit av.

Händelsen ledde senare till att Kalmarbon åtalades och ställdes inför rätta. På tisdagen fälldes han av tingsrätten för allmänfarlig vårdslöshet.

Under normala omständigheter skulle brottet lett till ett bötestraff men i det fallet ansåg domstolen att mannen skulle slippa straff. Detta med hänvisning till att han efter att branden bröt ut försökte släcka på ett föredömligt sätt och i samband med det ådrog sig allvarliga brännskador.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.