Bodström på plats när nya lokaler invigdes

Det fanns ingen champagneflaska att krossa, inga band att klippa. Men det blev ett fyrfaldigt småländskt hurra när de nya lokalerna vid Kalmar tingsrätt invigdes. Och det var
justitieminister Thomas Bodström som utbringade levet.
Kalmar • Publicerad 24 mars 2006
Justitieminister Thomas Bodström såg sig omkring i de nya rättssalarna på tingsrätten och tyckte mycket om det han såg.
Foto: Lars Johansson
Justitieminister Thomas Bodström såg sig omkring i de nya rättssalarna på tingsrätten och tyckte mycket om det han såg. Foto: Lars JohanssonFoto: 

Praktiskt taget hela rättsväsendet fanns på plats i Kalmar tingsrätt när den nya tillbyggnaden invigdes på torsdagen. Polis, advokatkår, åklagarämbetet, jurister och notarier samt politiker i kommunen och länets landshövding.

Och så justitieminister Thomas Bodström som delvis är orsaken till bygget och sammanslagningen av tingsrätterna i Oskarshmn, Västervik och Kalmar.

Flera fördelar - Det har förekommit mycket debatt runt sammanslagningarna, inte bara här utan i andra delar av landet också, sade justiteministern i sitt invigningstal. Men vi anser att det finns flera positiva fördelar med detta, inte bara de rent ekonomiska.

Han sade att det är svårare och svårare att arbeta som domare

i dag. Det krävs mycket av lokaliteterna och tekniken.

- Man ska kunna göra ett videoförhör, man ska kunna hålla förövare och brottsoffer skilda åt innan förhandlingen börjar och det ska finnas vittnesstöd i praktiskt taget varje domstol.

Att avståndet till domstolen inte är för långt är en annan positiv sak.

Behöver inte oroa sig - Varje människa är i snitt kallad till domstolen en gång under sitt liv och där är några mil ingen stor sak. De som behöver infinna sig oftare behöver inte oroa sig för transporterna, så mycket kan jag säga, sade Bodström.

Sedan avslöjade han en nyhet om nämndemannakåren.

- Regeringen har i dag beslutat i en proposition att nämndemän i möjligaste mån ska representera samhället i stort. Man ska sträva efter allsidighet inte bara beträffande ålder, kön och yrke utan även etnisk bakgrund. Dessutom kommer arvodena för nämndemännen att höjas med 500 kronor per dag så att de som är yrkesverksamma inte förlorar arbetsinkomst.

Inget band Efter det var det dags för invigning. Och justitieministern såg sig frågande runt.

- Det är inget band jag ska klippa eller så? frågade han.

När han fick klart för sig att det varken fanns band eller sax utbringade han ett leve i stället. Och hurraropen skallade genom hela tingsrätten.

När gästerna hade överlämnat blommor, presenter och hållit tal var det dags för rundvandring, mingel, små snittar och bubbelvatten, cider eller öl.

Thomas Bodström tyckte att de ombyggda lokalerna såg väldigt trevliga och ändamålsenliga ut.

- Alla som arbetar här måste känna trivsel och trygghet, förklarade han. Detsamma gäller vittnen och brottsoffer, de måste känna att de inte behöver vara rädda för att komma hit.

Nöjda med utformning Lars Annerén vid Kalmar tingsrätt och Göran Petersson vid Länsrätten i Kalmar län strålade ikapp denna dag. De var båda extremt nöjda med domstolens utformning.

- Det har blivit väldigt bra, sade Lars Annerén. Sedan ska man inte sticka under stol med att det finns de som är emot den här sammanslagningen, men jag tycker att den är bra.

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.