Bluffmejl till Kalmarbo

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Skärmdump

Postnord har inte skickat ut e-post där mottagaren uppmanas att betala för att ett paket ska levereras. Mejlet har bland annat skickats till minst en person i Kalmar.

Det var på tisdagseftermiddagen som Åke Casperson i Kalmar fick e-post från "Postnord". Men avsändaren var inte det riktiga postföretaget.

– De skickar ut mail där de säger att "ett paket har försökt skickas till dig". Som om paket har en egen vilja. Därefter vill de ha 52 kronor för att du inte var hemma, skriver Åke Casperson till Barometern.

Mycket riktigt kommer mejlet inte från PostNord.

    – Vi vill varna för falska e-postmeddelanden, så kallade ”phishingmail”, där bedragare utger sig för att vara PostNord AB. Hur bluffmejlen ser ut varierar. Rubriken på mejlet kan till exempel vara "Spåra pall", "Kuriren Har Inte levererat Paketet" eller "Du har lösta paket". Mejlet fortsätter oftast med: "Courier kunde inte leverera det här paketet till dig." Men det falska mejlet finns alltså i flera olika varianter, skriver företaget på sin hemsida.

    De fortsätter med att tillägga att de rekommenderar mottagaren att radera mejlet utan att klicka på länkar eller spåra paketet som det står att man ska. Så länge man inte klickar på något i brevet bör det inte vara någon fara, skriver PostNord.

    – PostNord är inte avsändare av dessa mejl och kan tyvärr inte göra något åt att de skickas ut av bedragare. Vi kan bara vädja till dig att inte göra något annat än att slänga meddelandet så fort du fått det, avslutar företaget.