Blodlagret sinar i länet: ”Vi vill inte hamna i ett stabsläge”

Kalmar län Artikeln publicerades

I coronasmittans spår minskar blodbanken. Nu uppmanas friska givare att ge blod.

– Vi vill inte hamna i ett stabsläge på grund av blodbrist, säger Kim Hägerström, blodcentralssamordnare i Region Kalmar.

Kim Hägerström, blodcentralssamordnare, uppmanar blodgivare att ge blod.
Foto: Roger Carlsson
Kim Hägerström, blodcentralssamordnare, uppmanar blodgivare att ge blod.

Det är inte ovanligt att blodlagret brukar gå ner den här tiden på året till följd av att virus, förkylningar och influensor pågår som mest. Men den här gången finns en oro att inte lagret återhämtar sig till följd av coronaviruset. De senaste dagarna har nämligen flera blodgivare avbokat sina besök på blodcentralerna i länet.

– Nu har det börjat uppstå en rädsla för att komma hit. Vi vill bunkra nu. Det kan bli värre och vi vill inte hamna i ett stabsläge på grund av blodbrist, säger Kim Hägerström.

Det ser alltså ut som det brukar göra i mars men ni är oroliga för att det ska bli värre på grund av corona?

– Precis, både personal och blodgivare kommer att vara utsatta för smitta på olika vis. Antingen om man själv är det eller någon anhörig. Då har vi våra restriktioner att man inte får lämna blod på 14 dagar om du har varit i kontakt med eller haft bekräftad covid-19.

Det råder besöksförbud på länets sjukhus men inte för blodgivare.

– Är du symptomfri smittar du inte men du ska inte komma hit om du har förkylnings- eller febersymtom, äger Kim Hägerström.

När kan blodlagret bli ett problem på riktigt?

– Jag försöker att inte spekulera men vi tror att det blir värre om ett par veckor. Då blir det värre också hos oss med personalen i Oskarshamn, Västervik och Kalmar. Kan ingen tappa våra blodgivare måste vi har stora blodlager. Vi hjälper varandra nationellt och flyttar runt blod där det behövs men alla måste göra en insats för samhället.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.