Blandraser mest populära i länet

Allt fler väljer att köpa en blandras när de har bestämt sig för att skaffa hund och därför toppar blandraserna i dag listan på de mest populära raserna i länet.
Kalmar • Publicerad 14 juli 2012
Foto: Scanpix

Populariteten skulle kunna bero på mode, ekonomi eller okunskap. Det menar Inger Bergman, ordförande i Kalmar brukshundklubb.

– En del tror att blandraser är friskare och att de inte är sönderavlade, men det är en myt. Har valpen två sjuka föräldrar kommer inte den att bli bättre, säger Inger Bergman.

Framför allt är det små hundar som blir allt mer populära och det kan helt enkelt bero på modet.

– Det finns mode i allt och en del tycker att det är häftigt med blandraser. Vissa blandningar är inne ett tag och sedan blir det populärt med någon annan. I dag ser tyvärr många hunden som ett tillbehör, något man kan bära på armen eller i väskan, säger hon och tillägger:

– Men många vet inte att det kan bli en väldigt problematisk hund när man blandar vitt skilda karaktärer.

En annan aspekt som spelar in i valet av hund är ekonomin. För uppfödare av blandraser finns det inget specifikt regelverk på samma sätt som det gör för rasuppfödare. Det innebär att utbudet av blandraser är större samt att hunden därmed blir billigare.

Enligt Inger Bergman tänker hundköpare också annorlunda vad gäller utbud och tillgänglighet i dag. Spontanköp är vanligare med blandraser eftersom man inte åker land och rike för en specifik ras i samma utsträckning i dag.

– Egentligen är det viktigt att man tänker efter innan man skaffar en hund, vad man vill göra med den och vad den behöver. Alla hundar behöver få vara hundar. Det räcker inte med att mata den och låta den kissa då och då.

Vad det än blir för val i slutet så finns det nästan bara fördelar med att vara hundägare, konstaterar Inger Bergman.

– Framför allt är det ju otroligt bra friskvård. Vi har de som är sjukskrivna eller arbetslösa på våra kurser och det är ett fantastiskt sätt att komma ut och träffa folk på, du blir liksom inte indelad i något fack, vi är alla hundägare och brinner för våra hundar.

Topplistan i Kalmar län:

1. Blandras

2. Schäfer

3. Golden retriever

4. Labrador retriever

5. Jack russel terrier

Isabella Lindholm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.