Blandade åsikter hos delägarna

- Vi ska absolut inte fusionera med Swedish meats, det finns så mycket vi kan göra själva än.
Kalmar • Publicerad 14 december 2005

– Jag kan ärligt talat vare sig säga ja eller nej till fusionen, jag måste få mer information om vad både fusionen och andra alternativ innebär. Olof Danielsson, köttproducent, och Per-Göran Sigfridsson, grisuppfödare, är två av KLS 3 000 ägare. De senaste två veckorna har för de båda varit rejält turbulenta. Kommer deras djur i framtiden att levereras till KLS eller till ett Swedish meats slakteri i Skåne?

Olika slutsatser Efter två veckors funderande har de två olika slutsatser.

- Jag kommer att säga nej till fusionen. Jag är övertygad om att vi kan göra väldigt mycket mer för att få ordning på KLS, säger Olof Danielsson.

- Ta marknadsföringssidan, kan lilla DäckRoy

i Färjestaden ha tv-reklam måste KLS det också. Vi måste tala om vad vi kan. Klarar inte den nuvarande företagledningen av den uppgiften får vi ägare fundera över om vi inte måste hitta en ny.

"Ingen bra lösning" - Men en fusion med Swedish meats är ingen bra lösning. Vi har inte glömt vad som hände när Arla skulle slås samman med MB Foods, då skulle alla mjölkbönder få 50 öre mer litern för mjölken, resultatet blev nästan 50 öre lägre i betalning, säger Olof Danielsson.

Per-Göran Sigfridsson är långt ifrån lika negativt inställd till en fusion. Han har inte bestämt sig för att säga ja eller nej vid en medlemsomröstning.

- Jag är rädd för att det blir väldigt tufft för KLS att leva kvar som enskild aktör på marknaden. Livsmedelsbranschen blir allt mer internationell. Därför måste jag få grundlig information om hur KLS har tänkt sig att agera på kort och lång sikt, att sitta kvar som i dag, oförändrat, håller inte.

Ett krav - Klarar man av både stora investeringar och att ge oss leverantörer bra priser, den frågan är avgörande för mig. Det grundläggande för mig är ju att sälja och få betalt, säger Per-Göran Sigfridsson.

- Innan jag kan ta ställning måste KLS presentera en fullständig och helst inte alltför vinklad omvärldsbild. Vad händer och hur tänker KLS agera, därefter kan jag fatta mitt beslut.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.