Annons

Birgitta Hultman: ”Inte ens KD fick växa in i himlen”

Inga partier får växa in i himlen. Inte ens Kristdemokraterna. Inställningen till aborter blev, inte helt oväntat, den EU-fråga som bromsade partiets raketsnabba ökning i den svenska opinionen.
Kalmar • Publicerad 26 maj 2019 • Uppdaterad 27 maj 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sara Skyttedals KD bromsades av abortfrågan som blev aktuell i valspurten, menar Barometerns politiske krönikör Birgitta Hultman.
Sara Skyttedals KD bromsades av abortfrågan som blev aktuell i valspurten, menar Barometerns politiske krönikör Birgitta Hultman.

Det tidigare nyhetsankaret Lars Adaktusson fick smaka sin egen skjutjärnsmedicin och blev plötsligt ett sänke för hittills så framgångsrika KD. Ändå gjorde partiet ett bra resultat på 8,6 procent, vilket är en ökning på 2,7 procentenheter jämfört med valet 2014.

Samtidigt handlade abortfrågan faktiskt om en svensk parlamentarikers agerande i Bryssel och Strasbourg, alltså en fråga där agerandet i EU har stor betydelse. Det kan man däremot inte säga om många andra utspel och debatter, sakfrågorna har tyvärr lyst med sin frånvaro i den här EU-valrörelsen.

Annons

Ett parti som drabbades i valrörelsens slutskede var Sverigedemokraterna, då toppkandidaten Peter Lundgren avslöjades som tafsare. Det verkar nu inte ha påverkat väljarna särskilt mycket, SD går stärkt ur EU-valet och blir tredje största parti med 15,6 procent efter S och M.

Liberalerna lanserade sig som det mest EU-vänliga partiet. Ändå lade de krokben för sig själva redan i början av valrörelsen, när Cecilia Wikström petades och full kalabalik utbröt i partiet. Nu lyckades de ändå kravla sig över 4-procentsspärren, men 4,1 procent kan inte ses som något annat än ett fullständigt underbetyg.

”Moderaterna gjorde ett oväntat starkt val, där toppkandidaten Tomas Tobé pratat sig hes.”

Socialdemokraterna hoppades i det längsta på ett bättre resultat än i förra valet, men föll på målsnöret och backade några tiondelar. Det hjälpte tydligen inte att deras förstanamn Heléne Fritzon, som först framstod något Bosse Ringholm-artad, i slutdebatten kom ut som en slugger.

Centern var kanske det parti som högljuddast har talat om EU-valet som ett ödesval, men framför allt har det varit ett ödesval för partiet. Hur mycket skulle samarbetet med Socialdemokraterna påverka deras röstsiffror, det har varit den stora frågan. Nu gick det riktigt bra, C hamnade på goda 10,7 procent. Det ska partiet nog främst tacka toppnamnet Fredrick Federley för, han har varit både duktig och stöddig i debatterna.

Moderaterna gjorde ett oväntat starkt val, där toppkandidaten Tomas Tobé pratat sig hes. Frågorna som M har drivit, om reglerad invandring och hårdare tag mot utländska ligor, har uppenbarligen gillats av väljarna.

Miljöpartiet fick till slut ett riktigt bra valresultat med 11,4 procent. Det var kanske inte så underligt, Greta Thunberg är trots allt från Sverige, och klimatet och miljön har varit den viktigaste frågan för många väljare.

Vänsterpartiet kunde däremot inte omvandla goda inrikes opinionsvindar till EU-framgångar. Partiets nya EU-vänliga linje gillas förmodligen inte av alla sympatisörer.

Men hur intressant det svenska valresultatet än är, har Sverige har bara 20 mandat av parlamentets 751, så långt viktigare för EU:s framtid är resultatet i stora länder som Tyskland, Italien och Frankrike.

Annons

Och där spretar det verkligen åt alla håll. Samtidigt som De gröna gör ett rekordval i Tyskland, får de tyska socialdemokraterna ett uselt resultat, och även kristdemokraterna CDU backar.

I Frankrike är nationalistiska Marine Le Pen den stora segraren, samtidigt som nationalistiska partiet Lega blir det absolut största partiet i Italien.

Det kan bli en stormig resa både för EU-parlamentet och EU:s andra styrande organ de närmaste fem åren, där de svenska delegaterna får hänga med så gott de kan.

Allt om EU-valet:

Birgitta HultmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons