Annons

Birgitta Hultman: "I valbåsets ensamhet och hemlighet är det väljarens sak att säga sitt”

SCB:s siffror är skrämmande läsning för flera partier. Inte minst för Socialdemokraterna, som ser ut att gå mot ännu en ”katastrof”. Samtidigt riskerar tre partier – Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna – att helt åka ur riksdagen.
Publicerad 5 juni 2018 • Uppdaterad 8 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Skulle SCB:s siffra på 28 procent för regeringspartiet S stå sig i valet, innebär det det sämsta resultatet sedan 1911. I förra valet karakteriserades 31 procent som ”katastrof”, så frågan blir vad ett sämre resultat skulle kallas? Härdsmälta kanske, eller Juholtnivå (24,6) eller kort och gott: valnederlag.

Till detta ska läggas statistiken som visar att S mycket sällan ökar i en valrörelse, trots stora resurser och stark kampanjapparat. Bara en enda gång sedan 1967 har partiet ökar sitt väljarstöd under de sista veckorna fram till valdagen, det är ingen rolig vetskap att luta sig mot för valarbetarna.

Annons

Även regionalt går S bakåt, här är SCB:s siffra till och med något sämre än på riksnivå.

Tittar man på de regionala siffrorna, som bygger på 350 intervjuer och inte har alls lika stor statistisk säkerhet, så visar de ett väldigt starkt stöd för Sverigedemokraterna i regionen Småland och öarna.

Här är SD näst största parti med 22,7 procent, bara 5,4 procentenheter bakom Socialdemokraterna, som får 28,1 procent.

I den regionala mätningen har Sverigedemokraterna sin högsta siffra i vår region, till och med lite högre än i Skåne, som traditionellt har varit ett starkt SD-fäste.

Varför är det så? En stor del av svaret handlar så klart om integration, eller bristen på integration. Flera av länets mindre och svagare kommuner har länge brottats med stora svårigheter att ta hand om asylsökande. Många, både vanliga medborgare och politiska ledningar, har känt sig övergivna av statsmakterna. I Hultsfred gick det så långt att kommunen stängde flyktingmottagningen, och bara hot om miljonvite fick den att öppna igen.

När statsminister Stefan Löfven i vintras besökte Kalmar talade han om sjukvård och lanserade nya cancermiljarder. Då befann han sig på ”sin” planhalva, välfärdens planhalva, men när han därefter mest har talat hårdare tag för invandring och migration ser matchresultatet ut att bli ett helt annat.

När andra partier, framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna, på riksnivå har närmat sig Sverigedemokraternas politik, leder det inte till att väljarströmmarna ändras. De befästs snarare.

Man kan säga mycket om SD, men partiet har framför allt varit konsekvent i sin kritik av invandring och migration. Och redan förra sommaren, i sitt Almedalstal, kidnappade Jimmie Åkesson socialdemokraternas och Per Albin Hanssons gamla dröm om det goda folkhemmet. Han har sedan fått god tid på sig att utveckla resonemangen.

Enligt SCB är det två partier som balanserar på slak 4-procentslina, Liberalerna och Miljöpartiet, medan Kristdemokraterna definitiv ligger under, med 2,9 procent. KD är traditionellt starkt i Kalmar län och hoppas säkert ta tillbaka sitt tappade mandat, men det spelar inte så stor roll om partiet åker ur riksdagen, då blir alla röster bortkastade.

Men det ska tydligt sägas: SCB:s siffror är statistiskt tillförlitliga, men mäter bara en opinion just nu, under våren 2018. Valrörelsen har knappt fått upp styrfarten, och mycket oförutsett kommer att hända fram till valdagen den 9 september. Och då, i valbåsets ensamhet och hemlighet, är det väljarnas sak att säga sitt. På riktigt.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons