Bilnyckel eftertraktat byte för ficktjuvarna
Enligt ett EG-direktiv från 1996 måste alla nya bilar som säljs inom EU från och med oktober 1998 vara utrustade med elektroniskt stöldskydd, så kallad immobiliser.
Det har gjort att det i princip är omöjligt att stjäla en ny bil på det gamla sättet, det vill säga genom att tjuvkoppla bilens startmotor förbi tändningslåset.
För att stjäla en ny bil är tjuven tvungen att komma över startnyckeln. Därför uppmanar nu Folksam alla julstressade bilägare att hålla ordentlig koll på bilnyckeln i julhandeln. Ficktjuvarna tar nämligen ingen julledighet.
Värdehandling - Eftersom bilnyckeln är det enda sättet att komma åt bilen ska den förvaras som en värdehandling, säger Åke Österberg, sakkunnig om motorskador på Folksam i Stockholm.
Den nya lagen som gäller inom EU innebar ett tydligt trendbrott beträffande bilstölder, enligt Åke Österberg.
- Bilstölderna totalt sett har mer än halverats, säger han.
Några utdrag ur Folksams statistik visar att skadeåret 2004 hanterade Folksam 2601 stöldärenden rörande bilar av årsmodellerna 1990-1997, men endast 271 fall som rörde bilar av senare årsmodell.
I Kalmar län är motsvarande för samma år 30 bilar av 1997 års modell och äldre och åtta av senare årsmodeller. I Jönköpings län är utvecklingen ännu mera markant. Av bilar äldre än 1997 stals 62 bilar förra året. Av senare årsmodell är siffran noll. Kronobergs län visar samma tendens: 25 äldre bilar och fem av senare modell.
Okynnesstölder minskar Uppgifterna är tagna ur Folksams skadestatistik och visar inte det totala antalet bilstölder i landet eller i Kalmar län, men enligt Åke Österberg är de signifikanta för utvecklingen.
- Det här med att folk stjäl en bil spontant för att smita från en brottsplats eller av rent okynne kommer vi säkert ifrån helt och hållet så småningom, säger han.
De bilar av senare årsmodeller med elektroniskt stöldskydd som trots allt stjäls blir i 97,3 procent av fallen tjuvens rov genom att tjuven först kommit över bilnyckeln på ett eller annat sätt.
Fickstölder ute på gator och torg, i omklädningsrum till sporthallar, i kapprum på stora arbetsplatser samt i vissa fall ovarsam hantering av nycklarna hos bilhandlare och bilverkstäder går att sätta i samband med de allra flesta stölder av modernare bilar, enligt Åke Österberg.
- Det finns exempel där personer gått in på en bilfirma och uppgett namn på någon som haft sin bil inlämnad, betalat servicen eller reparationen och fått bilnyckeln, säger han.
Inbrott i bilar är fortfarande ett gissel, men även där kan bilägaren göra mycket. Oftast är det lösa föremål, exempelvis plånböcker, handväskor, kameror och dylikt som lockar tjuven. De moderna bilarna har nästan uteslutande integrerade radio- och musikanläggningar som gör det meningslöst att försöka stjäla dem.
- Där ser man vad insatser från biltillverkarna kan åstadkomma på brottsutvecklingen, säger Åke Östberg.
Alkolås höjer säkerheten Nästa steg för att göra bilarna ännu mera stöldsäkra och en insats som kommer att höja trafiksäkerheten är att lagstadga om alkolås, anser Åke Österberg.
- I många fall är biltjuvarna påverkade av narkotika eller alkohol. Lyckas de stjäla en bilnyckel så startar inte bilen i alla fall, säger han.
Biltillverkarna har dock än så länge visat en njugg inställning till detta med alkolås, men med rätt lobbying och genom att påvisa att det även handlar om ett stöldskydd hoppas Åke Österberg att tillverkarna ska se det kommersiella i alkolåset. Då blir det ett säljargument.
- Förutom att det gör bilen mer stöldsäker så kommer alkolåset att spara många människoliv, säger han.