Billiga datorer blev till dyr affär

Hemdatorerna borde ha kostat 1 800 kronor anser Skattemyndigheten. De anställda betalade 500 kronor. Därför kan Kalmar kommun åka på en skattesmäll på 450 000 kronor.
Kalmar • Publicerad 28 januari 2003

Datorerna såldes för billigt till de anställda tycker myndigheten, som överväger att låta kommunen betala en straffskatt på 450 000 kronor.

- Själv skulle jag inte ge en krona för den här klena datorn, säger systemvetaren och

datorförsäljaren Kent Rudolfsson i Kalmar och han får

medhåll från flera försäljare av persondatorer som Barometern-OT varit i kontakt med.

För fyra år sedan erbjöd Kalmar kommun sina anställda

att hyrköpa hemdatorer. 1 002 anställda nappade på erbjudandet om att hyra datorn mot ett bruttolöneavdrag i tre år för att sedan kunna köpa loss datorn. Så långt allt väl. Men när priset sattes till 500 kronor reagerade skattemyndigheten och ansåg att det var på tok för lite pengar.

Myndigheten gjorde en egen undersökning och ansåg att 3 500 kronor vore rimligt.

Myndigheten drog av lite pengar för osäkerheter kring begagnatpriser. Slutgiltiga bedömning-

en var att datorn borde kostat

de anställda minst 1 800 kro-nor.

Mellanskillnaden mellan försäljningen på 500 kronor och skattemyndighetens värdering kan bli en straffskatt till kommunen på 450 000 kronor.

Datorn det handlar om har en processor på 233 megahertz, i dag säljs bara de som är tio gånger snabbare. Internminnet är klent, 64 megabyte, i dag säljs de som är tre gånger kraftfullare. Hårddisken håller 4,3 gigabyte, vilket är minst tio gånger sämre än dagens. Datorn klarar inte ens av att ladda hem dagens officepaket från Microsoft.

- Behåll datorn, men glöm att barnen kan spela de senaste spelen på den. Den duger till

att mejla med, skriva enklare brev

i word. Med fem cd-spel är datorn full, säger Kent Rudolfsson, systemvetare och datorförsäljare.

Han anser att 500 kronor är ett relevant pris. Två år en lagom livstid för att hålla sig à jour på datormarknaden.

I runda slängar har varje anställd betalat 5 500 kronor för datorn i hyra under tre år. Till det ska läggas 500 kronor för

att köpa loss datorn. Men det kanske alltså inte räcker. Om arbetsgivaren, Kalmar kommun, ska låta de anställda betala den skatten, vilket inte låter troligt enligt ekonom Lars Gunnar

Palmberg på kommunkansliet, måste frågan upp för politiskt beslut.

Lotte Lundgren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.