Bergkvarabuss fordon anklagas för trafikfara

Kalmar Artikeln publicerades
Bergkvarabuss och grundaren Göran Mellström får skarp kritik för underhåll av sina bussar i Skåne.
Foto:Anton Lernstål
Bergkvarabuss och grundaren Göran Mellström får skarp kritik för underhåll av sina bussar i Skåne.

Flera av Bergkvarabuss fordon i Malmö pekas ut som trafikfarliga av verkstadspersonal på Mekka Traffic i Malmö. Efter kritiken har företaget nu inlett en internutredning.

Bergkvarabuss, med huvudkontor i Kalmar, är landets största bussbolag och driver busstrafik i flera av landets regioner.

Nu får företaget skarp kritik av både chaufförer och mekaniker på Bergkvarabuss verkstad utanför Malmö. I flera artiklar i tidningen Sydsvenskan riktas allvarliga anklagelser om fusk med underhållet av bussarna.

– Jag skulle tippa att en tredjedel av bussarna inte är säkra. Att ha dem ute i trafik är katastrof, säger en av mekanikerna till tidningen.

    En chaufför berättar om bussar där dörrarna inte går att stänga och ett kommunalt skyddsombud vittnar om arbetsmiljöproblem.

    På Bergkvarabuss huvudkontor i Kalmar har man haft krismöte med anledning av kritiken och formulerat en offentlig kommentar på sin hemsida där man ifrågasätter hur Sydsvenskan framställt Bergkvarabuss.

    – Det är en förvrängd bild av Bergkvarabuss som före detta anställda ger i tidningen. Vi har jobbat extremt intensivt med säkerheten på våra bussar under många år, säger Bergkvarabuss marknadschef Simon Sandberg.

    Men kritiken måste väl bottna i något?

    – Det är extrem allvarliga anklagelser och vi har precis tillsatt en internutredning. Det vi sett hittills är en bristande kommunikation på plats i Malmö. Något annat har vi inte upptäckt som styrker det som står i tidningen.