Bedömningstält utanför akuten på plats

Kalmar ,

Tre tält finns nu på plats utanför akuten i Kalmar. Här kommer en första bedömning att göras om en patient lider av luftvägsinfektion eller inte.

Försvarsutbildarna monterade under lördagen tre tält utanför akuten i Kalmar.
Foto: Daniel Bogefors
Försvarsutbildarna monterade under lördagen tre tält utanför akuten i Kalmar.

Vid en pressträff under fredagen berättade hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist att Region Kalmar skulle ställa upp så kallade triagetält utanför akuten. Där kommer en första bedömning att göras om en person lider av luftvägsinfektion som skulle kunna vara ett tecken på coronaviruset.

– Alla patienter kommer att tas om hand. Men det är viktigt att vi tidigt kan identifiera dem som har en luftvägsinfektion så att de inte blandas med andra patienter innan de kommer in på själva akutmottagningen, allt för att undvika smittspridning, säger Johan Rosenqvist.

Vid lunchtid var frivilligorganisationen Försvarsutbildarna i full gång att sätta upp de tre tälten. Tälten har tidigare tillhört Försvarsmakten men har sedan skänkts till Försvarsutbildarna som har behållit dem i 15 år och nu kommer de till användning i skarpt läge.

Behovet av triagetält ses som störst i Kalmar men liknande tält ska monteras på sjukhuset i Västervik och eventuellt i Oskarshamn.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.