Bästa betygen på Vasaskolan

Vasaskolans elever har bäst betyg i Kalmar. Novaskolan ligger i botten. Språksvårigheter och familjens utbildningsnivå tros vara två av orsakerna till skillnaderna.
Kalmar • Publicerad 25 januari 2003
Gemenskapen, engagerade lärare   och en bra utbildningsmodell. Det tror Frida Jonsson, Erik Petersson, Emma Nelson och Erik Norlander är framgångsreceptet för Vasaskolan. 
FOTO: ANDERS JOHANSSON
Gemenskapen, engagerade lärare och en bra utbildningsmodell. Det tror Frida Jonsson, Erik Petersson, Emma Nelson och Erik Norlander är framgångsreceptet för Vasaskolan. FOTO: ANDERS JOHANSSONFoto: 

För fjärde året i rad har barn- och ungdomsförvaltningen sammanställt statistik över slutbetygen för de niondeklassare som gick ut den senaste vårterminen i Kalmar.

Och våren 2002 var det Vasa-skolan som toppade betygslistan. Hela 98,7 procent av Vasaeleverna hade minst betyget godkänt i något av kärnämnena svenska, engelska och matematik.

Egen planering

- Vi jobbar på ett speciellt sätt här på skolan, utan timplan. Eleverna har bara ett visst antal fasta lektioner och bestämmer sedan i samråd med lärarna vad de ska lägga krut på. Det gör att man kan lägga mer resurser på det man är dålig på. Vi satsar dessutom extra resurser på de elever som inte nått upp till betyget godkänt under höstterminen, säger David Idermark, biträdande rektor på Vasaskolan.

Vasaskolan har också det högsta genomsnittliga meritvärdet av Kalmars högstadieskolor med 247 poäng. Det är meritvärdet som bestämmer vilket gymnasieprogram en elev kan bli antagen till. 160 poäng motsvarar betyget godkänd i 16 ämnen och 240 poäng är detsamma som att en elev har fått väl godkänt i ämnena.

Stora skillnader

Sämre är det på Novaskolan, som var Kalmars betygsmässigt sämsta skola 2002. Där går endast 81 procent av eleverna ut med betyget godkänt i kärnämnena och det genomsnittliga meritvärdet ligger på 183 poäng.

- Det finns stora skillnader i Kalmar om man tittar på familjernas inkomst och hemförhållanden. Ett riktmärke är andelen barn med hemspråksundervisning. Vi har har inte många sådana elever. Och det är klart att det kan vara svårt att få hjälp i utbildningen om föräldrarna inte talar svenska, säger David Idermark.

Två tredjedelar av våra niondeklasser på Vasaskolan kommer från Stensöområdet med många höginkomsttagare och det är också där som föräldrarna till barnen har den högsta utbildningsgraden. Den sista tredjedelen kommer från Oxhagen där befolkningsstrukturen är något annorlunda.

- Det är bra att vi får hit eleverna från Oxhagen. Det ger en bra blandning, säger David Idermark.

Fast det är inte automatiskt så att välutbildade föräldrar innebär engagerade föräldrar.

Vad kan ni förbättra?

- Det är alltid kul att vara bäst i något, men vi siktar naturligtvis på att 100 procent av våra elever ska klara sig. Sedan kan vi bli bättre på att fånga upp elever som har sociala problem. Där har vi inte lyckats riktigt lika bra, säger David Idermark.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.