Barometerns reporter Emma Arenius nominerad till prestigefyllt pris

Efter sin bevakning av byggnationsfrågor i Kalmar kan Barometerns reporter Emma Arenius få ett prestigefullt pris.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 23 februari 2023
Emma Arenius är nominerad till Olle Bengtzon-priset.
Emma Arenius är nominerad till Olle Bengtzon-priset.Foto: Mats Holmertz

Barometerns reporter Emma Arenius har efter sin bevakning av byggnadsfrågor i Kalmar kommun blivit nominerad till det prestigefyllda Olle Bengtzon-priset som delas ut av Arwidssonstiftelsen.

– Man blir ju jätteglad över att överhuvudtaget vara nominerad. Sen har jag ju kollat upp de andra kandidaterna. De har gjort ett väldigt bra jobb så det är hedersamt att få vara med i det gänget.

Hon är en av tre journalister som har blivit nominerade till priset, de övriga är Åsa Nilsson på Dagens Samhälle och Nybrobördiga Jonas Nyrén på Sydsvenskan. Priset på 75 000 kronor kommer gå till en journalist som i likhet med den före detta Expressen-journalisten Olle Bengtzon beskrivit, granskat och ökat intresset hos allmänheten för samhällsbyggnad.

Hur är det att bevaka byggnationsfrågor i Kalmar?

– Det är jättespännande, det byggs väldigt mycket i Kalmar. I början satt vi alla lite yrvaket när det byggdes 300 bostäder på en plats, 400 på en annan och så vidare. Men efter ett tag så försvinner grönområden och utsikter och folk börjar undra vad det är som händer, så det har tagit en liten annan vändning.

Är det något från din bevakning som du själv tycker sticker ut lite eller en fråga som har blivit extra uppmärksammad efter din bevakning?

– Dels är det frågan om byggloven och hur rättvisa de är, där har vi fortfarande den pågående polisutredningen mot den politiska majoriteten i samhällsbyggnadsnämnden och det sticker verkligen ut. Sen har allmänheten blivit väldigt intresserad för det här med grönområden som även blev en stor valfråga.

Vinnaren av priset kommer att utses under ett seminarium i Stockholm den 30 mars.

Fakta

Olle Bengtzon–priset

Samhällsreportern Olle Bengtzon skrev om stadsomvandling, arkitektur och bostadsbyggande på ett lättbegripligt och engagerande sätt. Med Olle Bengtzon-priset vill Arwidssonstiftelsen ge dagens journalister möjlighet att verka i hans anda och samtidigt öka intresset och förståelsen för stadsbyggnadsfrågor hos den breda allmänheten.

Källa:Arwidssonstiftelsen

”Som samhällsreporter på Barometern placerar sig Emma Arenius mitt i samtidens målkonflikter och låter de mångbottnade klimat- och miljöfrågorna ta fast form på en fysisk plats. Hon arbetar metodiskt och enträget och erbjuder artiklar där alla delar samverkar till en både pedagogisk och tilltalande allsidig belysning. Idéerna är raka och tydliga och kan inspirera till liknande arbete på många av landets lokalredaktioner.”
Motiveringen av Arwidssonstiftelsen
Filip NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.