Annons

Barometern testar Kalmars badplatser – här är det varmast och kallast

Vi är mitt i sommaren och för många betyder det bad, bad och mera bad. Under tisdagen gav reportern Filip Nilsson och fotografen Mats Holmertz sig ut på en badturné till kommunens olika badplatser för att ta reda på vilken som har Kalmars varmaste vatten.
Kalmar kommun • Publicerad 9 juli 2024 • Uppdaterad 10 juli 2024
Barometern mäter badtemperaturen vid Kalmarsundsbadet. Reporter-Filip vill hoppa i vattnet så snabbt som möjligt.
Barometern mäter badtemperaturen vid Kalmarsundsbadet. Reporter-Filip vill hoppa i vattnet så snabbt som möjligt.Foto: Mats Holmertz

Det är många som väljer att inte bada förrän temperaturen i vattnet har nått en viss nivå. För att underlätta för folk finns det därför flera olika appar som visar badtemperaturen, till exempel Kalmar kommuns app Mitt Kalmar. Under tisdagen kunde man utläsa att det var hela fem graders skillnad mellan badplatsen i Långviken och den på Stensö – trots att det endast är några hundra meter dem emellan.

Barometern gav sig därför ut på en badturné i kommunen för att se om temperaturen i appen verkligen stämmer, spoiler alert det gör den inte, i alla fall inte den inte enligt vår termometer.

Annons

För att få så liknande förutsättningar på samtliga badplatser gick vi ut på en brygga och hoppade i där det inte längre gick att nudda botten för en någorlunda lång person. Det vi märkte var nämligen att det spelar stor roll var någonstans man mäter, något som kanske verkar vara självklart.

Rafshagens badplats är den varmaste badplatsen enligt både Barometerns termometer och kommunens mätning, dock visar de lite olika temperaturer. Vid campingen kan man tydligt se en tavla där de har skrivit att det är 23 grader i vattnet men enligt Barometern är det endast 19 grader. När vi testade att mäta vattentemperaturen vid strandkanten var det dock flera grader varmare.

Men hur är det då vid Stensö och Långviken? Är Stensö verkligen fem grader varmare än Långviken? Svar nej. Faktum är att enligt vår mätning så var Långviken faktiskt varmare än Stensö vid halv 10-tiden under tisdagen.

Vid Rafshagens badplats skyltade man med en badtemperatur som var lite varmare än den som Barometern mätte.
Vid Rafshagens badplats skyltade man med en badtemperatur som var lite varmare än den som Barometern mätte.Foto: Mats Holmertz

Här saknas innehåll

Fakta

Vattentemperaturer på badplatserna i Kalmar kommun

Stensö Flundran

Kalmar kommuns temperatur: 19,2

Barometerns temperatur: 17,0

Långviken

Kalmar kommuns temperatur: 14,4

Barometerns temperatur: 17,5

Kalmarsundsbadet

Kalmar kommuns temperatur: 16,9

Barometerns temperatur: 16,0

Kattrumpan

Kalmar kommuns temperatur: 16,8

Barometerns temperatur: 17,0

Norrlidsbadet

Kalmar kommuns temperatur: 17,4

Barometerns temperatur: 16,0

Rafshagen

Kalmar kommuns temperatur: 21,6

Barometerns temperatur: 19,0

Fotnot: Barometerns mätningarna gjordes den 9 juli. Kommunens temperaturer hämtades samma dag från appen Mitt Kalmar. För att göra det så rättvist som möjligt har vi använt den temperaturen som var i appen under samma tid som vi var på just den badplatsen.

Filip NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons