GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barometern-OT-reportrar prisas för granskning av Kambua

Barometern-OT:s reportrar Rasmus Jeppsson och Lotta Waghorn tilldelas Smålands journalistpris 2020 för sin granskning av Kambua.
– Det känns roligt att bli uppmärksammad för sitt arbete, säger Rasmus Jeppsson.
Kalmar • Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 17 januari 2022
Rasmus Jeppsson och Lotta Waghorn får Smålands journalistpris för avslöjandet av Kambua-affären.
Rasmus Jeppsson och Lotta Waghorn får Smålands journalistpris för avslöjandet av Kambua-affären.Foto: Catrin Edman

Priset delades ut på Smålands journalistdistrikts årsmöte i Växjö på lördagen.

Motiveringen lyder:

”Med engagemang och envishet har reportrarna i en rad artiklar blottlagt vad som kan vara Sveriges största Ponzi-bedrägeri. Genom att skapa förtroende med drabbade investerare och andra källor fick reporterteamet ett alltmer växande nätverk både i Sverige och utomlands – och därmed tillgång till hemliga relevanta dokument samt falska avtal. Bedrägeriutsatta privatpersoner har kommit till tals, juridisk expertis har kommenterat de invecklade turerna, och ansvarsintervjuer har hållits i denna journalistiska granskning som fick Ekobrottsmyndigheten att öppna ett ärende med det utpekade företaget.”

Barometern-OT-reportrarna är förstås nöjda med utmärkelsen.

– Jag tänker att det är en belöning för ett väldigt envist arbete. Vi har hållit på att granska Kambua sedan 2017 så det var ett tag sedan vi började, säger Lotta Waghorn.

– Priset är också en upprättelse till alla våra källor, alla som har pratat med oss och berättat hur det egentligen var med Kambua och som har delat med sig av dokument. Det här priset är även till dem, säger Rasmus Jeppsson.

Granskningen tog sin början efter att Kambua gått in som miljonsponsor till hockeyklubben Kalmar HC.

– De lovade 25 procent avkastning per år på de investeringar som folk kunde göra. Hela den idén kändes lite för bra för att vara sann och då är det oftast så. Då började vi kolla och hittade ganska direkt att vd:n för Kambua var dömd för grovt bokföringsbrott och hade varit inblandad i andra misstänkta bedrägerier tidigare, säger Lotta Waghorn.

Granskningen har lett till att Ekobrottsmyndigheten startat en brottsutredning mot Kambua International och vd:n Stefan Sandström.

– Vi har inte riktigt gått i mål eftersom det inte har kommit något åtal eller dom ännu. Men senaste gången jag pratade med åklagaren utlovade han i stort sett att det skulle komma ett åtal. Så det kommer väl dröja ett litet tag till. Vi utlovar fler artiklar om Kambua, säger Lotta Waghorn.

Rasmus Jeppsson och Lotta Waghorn delar priset med Johannes Björck på Jönköpings-Posten som står bakom granskningen ”Miljöskandalen på Mariebo”. Prissumman på 15 000 kronor delas mellan pristagarna.

Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.