Barnäktenskap skapar kaos

Kalmar Artikeln publicerades
Ett äktenskap som slagits i spillror? Eller bilden av ett övergrepp? Emin och Aishah gifte sig innan de kom till Sverige. Enligt svensk lag får de inte vara tillsammans.
Foto:Hazem Dakel
Ett äktenskap som slagits i spillror? Eller bilden av ett övergrepp? Emin och Aishah gifte sig innan de kom till Sverige. Enligt svensk lag får de inte vara tillsammans.

Emin är 21 och gift med sin kusin. Hon är gravid i sjunde månaden. Flickan är 14 år, enligt födelsebeviset från Syrien.

Ett solklart fall av våldtäkt mot barn? Svenska myndigheter ställs inför nya utmaningar när barnäktenskapen blir fler.

Sängen är prydligt ­bäddad i Aishas rum i lägenheten i Blomstermåla. På fönsterbrädet står en hemsydd kudde lutad mot rutan. Kudden har ett tryckt foto med ett kärlekspar. De ser lyckliga ut, Aisha och Emin framför hamnen i Kalmar. Hon i jeans och vit slöja, han i svart skjorta och välklippt skägg.

Bilden av ung kärlek? Eller bilden av ett övergrepp? I Sverige får man inte gifta sig innan man är 18. I Sverige får man inte heller har sex med någon som är under 15 år – det klassas som våldtäkt mot barn. Ålder är ett ­exakt mått. Något samhället fäster stor vikt vid.

Så är det inte överallt. I Syrien finns visserligen en lagstiftning, kvinnan ska ha fyllt 17 år för att få gifta sig. I alla fall var det så före kriget. Nu när staten slitits sönder återgår många grupper till traditionella äktenskapsmönster.

  Emin är 21, och Aisha är bara 14. Eller möjligen är hon 16, enligt hennes svärfar står det fel i födelsedokumenten från Syrien.

  – Det står att hon är född 2002. Men hon är född 2000. Det är vanligt att det är fel i papperen från Syrien, säger Emins pappa.

  Oberoende av vilket som är sant har parets fall skapat stor kala­balik i Mönsterås kommun. När socialtjänsten på tisdagen förra veckan försökte skilja på paret blev det storbråk på social­kontoret. Aisha tvångsomhändertogs och fördes till barnspykiatrisk mottagning i Kalmar. Efteråt misstänktes svärfadern och maken för att ha hotat socialtjänsten, vilket ledde till att hela social­kontoret evakuerades.

  Men konflikten med socialtjänsten började långt tidigare.

  Emin och Aisha kom till Sverige med Emins familj i december 2015. Familjen placerades i Blomstermåla. De kontaktades tidigt av socialtjänsten, som informerade att barnäktenskap inte är förenligt med svensk lag. Myndigheten uppmanade paret att inte bo ihop.

  I mars flyttade Emin därför till bekanta i Norrköping och ­Göteborg. Men paret slutade inte träffas.

  – Vi gjorde som de sa. Vi bodde inte tillsammans, säger Emin.

  Socialförvaltningen ansåg det bästa var att låta Aisha bo kvar med sina svärföräldrar. Emin och Aisha är kusiner, och familjens band är tajta. Emins mamma är också moster till Aisha. Under ­tiden i Sverige har Aisha blivit som en dotter för henne.

  Modern gråter, stundtals nästan hysteriskt, när hon berättar om hur hennes svärdotter omhändertogs. Hon berättar att polisen var med, och att det tog lång tid innan de fick veta var hon var. Hon och Aisha har ett nära förhållande ­säger hon – något som bekräftas av deras vän Ann Vilson.

  – Det är så mycket kärlek i det här hemmet. Jag önskar att ni kunde se och uppleva det. Hur kan man splittra en familj så här? De har inte gjort något, säger Ann Vilson.

  I dag är Aisha placerad på en ort utanför Kalmar län. Mot sin egen vilja, hävdar familjen.

  – Hon är gravid i sjunde månaden. Och hon lever som i ett fängelse nu, säger Emins mamma.

  Hon förstår inte vad familjen kunde ha gjort annorlunda.

  – Vi skiljde Emin och Aisha åt, men det hjälpte inte.

  – Hon ville inte följa med dem. Varför tar de henne, säger Emins pappa.

  Kontakten med socialtjänsten har varit full av missförstånd. Enligt familjen har de aldrig hotat ­någon.

  Förra veckans konflikt började när socialen meddelade att Aisha skulle omhändertas. Enligt pappan blev Aisha upprörd och rädd och hotade att hoppa ut genom fönstret på socialkontoret. Ett självmordshot, enligt familjen.

  – Jag skrek åt henne: Vad gör du? Kom tillbaka! Personalen sade att vi måste gå därifrån, säger pappan.

  Stämningen var orolig. Sam­tidigt som ambulansen kom för att hämta Aisha kom Emin till platsen. Han greps av polisen.

  – När jag såg att mitt barn var med polisen blev jag jättearg, ­säger pappan.

  Möjligen var det hans ilska som socialkontorets personal upp­fattade som hotfull, tror familjen.

  – Vi vill säga förlåt till socialen om vi gjort något fel. Men vi har inte hotat dem. Det kanske är ­tolken eller socialtjänstemännen eller polisen som missförstått, jag vet inte, men jag gjorde ingenting, säger Emin.

  – Jag blev rädd och arg när ­Aisha hotade att hoppa från ­fönstret, säger pappan.

  Socialtjänstens version av bråket skiljer sig kraftigt.

  – Jag fick ett samtal om att det var åverkan på en dörr och stor tumult nere på IFO, individ och ­familjeomsorg. Det var upprörda känslor och framför allt de i ­personalen som tagit beslutet som gick emot familjen kände sig ­hotade, säger Claus Kempe, informations- och säkerhetschef, Mönsterås kommun.

  Socialförvaltningen tog det drastiska beslutet att helt stänga kontoret. Ta hela förvaltningen och flytta den till kommunhuset.

  – Vi har haft hot tidigare och ­tagit in vakter. Men vi har aldrig gjort en så här drastisk åtgärd att evakuera personal. Det var ett råd från polisen som ansåg att hot­bilden låg kvar mot vissa anställda.

  Incidenten har fått konsekvenser. Nu ska socialtjänsten bygga en sluss in till handläggarna, de skjutbara glaspartierna till receptionen kommer ersättas med ett icke öppningsbart fönster och ­besökare kommer att få prata i en mikrofon med receptionisten.

  För Emin och Aisha har händelsen också förändrat livet. Emin greps av polisen, anhölls för olaga hot och hot mot grupp, något han själv förnekar. Utredningen pågår fortfarande.

  Vad som kommer att hända med Aisha är oklart. Barometern har kontaktat Aishas gode man, men denne vill inte medverka i artik­eln.

  Socialförvaltningen i Mönsterås­ är också förtegen och är ­bunden av sekretess.

  – Vi kan inte kommentera ­enskilda händelser och jag kan inte alla enskilda ärenden, säger, Christina Samuelsson, socialchef, Mönsterås kommun.

  Aisha och Emin heter egent­ligen något annat.

  Fakta

  Barnäktenskap och våldtäkt mot barn

  Migrationsverket har identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner, barn som i de flesta fall har placerats med sina vuxna "makar", enligt en rapport från Barnombudsmannen i somras. Mörkertalet bedöms dock vara stort.

  För landets socialtjänster har barnäktenskap orsakat stort huvudbry. En avgörande faktor är åldern. Om flickan är yngre än 15 år och har sex med sin vuxne man innebär det våldtäkt mot barn. Att omhänderta flickorna innebär å andra sidan att de förlorar hela sitt sociala nätverk.

  Kommunerna har agerat olika. Kalmar har valt att låta flickorna bo med sina män, medan exempelvis Göteborg valt att tvångsomhänderta flickor i flera fall.

  Visa mer...

  Bakgrund

  Bråket på socialkontoret

  Vid 11-tiden på tisdagen förra veckan var familjen på besök på socialkontoret i Mönsterås. När socialtjänsten meddelade att man skulle omhänderta Aisha blev det bråk. Snart eskalerade situationen.

  Ett dödshot uppges ha uttalats, men ingen skadades fysiskt. Polispatruller larmades till platsen och Emin greps. Emins pappa avvisades från platsen och Aisha fördes till barn- och ungdomspsyk i Kalmar

  Personalen upplevde situationen som mycket hotfull och på morgonen efter var många av dem oroliga.

  Ett möte med polis, kommunens säkerhetschef och flera andra chefer hölls på förmiddagen och där beslutades att så snart som möjligt hitta andra lokaler.

  Emin anhölls för olaga hot och hot mot grupp, något han själv förnekar. Utredningen pågår fortfarande.

  Visa mer...