Bankservice lämnar Smedby

För 4 000 invånare i Smedby försvinner snaret möjligheten till bankservice när Svensk kassaservice lägger ned sina kontor.
Kalmar • Publicerad 14 december 2005

Den siste december lägger Svensk Kassaservice ned i samband med att företaget ska avvecklingas till 2007. Nu är det kris för många äldre men också för vårdpersonal som hjälper de äldre med uttag och betalningar.

- Det är hårt. Jag tycker att det är bedrövligt. Jag har bott här i 17 år och på senare år har servicen bara blivit sämre. Det finns många äldre här, exempelvis i lägenheter vid Lötvägen och Svedjevägen och de får allt svårare att klara sig, säger Anita Hällström, pensionär.

Få pensionärer är uppkopplade på internet och kan fixa betalningar den vägen. Allt hänger på att hemtjänstpersonalen kan hjälpa till, men de hinner inte åka in till Kalmar för att fixa kontanter eller betalningar.

Stort befolkningsunderlag Nu hoppas hon och många andra Smedbybor på att någon aktör ska upptäcka att det faktiskt finns ett stort befolkningsunderlag i Smedby. I första hand att någon form av bankkontor ska öppnas eller att det ska sättas upp en bankomat. Den usla servicen i samhället är ett samtalsämne på mångas läppar.

Nasim Malik, lokal s-politiker och Smedbybo sedan många många år har förstås också upplevt hur samhällsservice som invånare i en stor tätort annars tar för självklar succesivt försvunnit. Han lovar ska göra allt vad som står i hans makt för att lösa krisen med betalningar och kontanter för många i Smedby som speciellt drabbar utsatta äldre.

"Hårt drabbat" - Smedby är mycket hårt drabbat av dåligt service. Det ska inte behöva vara så. Jag får mängder av reaktioner från äldre invånare, från vårdanställda och inom hemtjänsten och från medlemmar i pensionärsföreningar. Eftersom jag tidigare haft kontakt med Föreningssparbanken så har jag först haft kontakter med dem och med Ica här i Smedby. Skulle det inte gå att ordna en ny bank i butik?

Häromdagen hade arbetarkommunens styrelse i kommunen sammanträde och politikerna stödde Nasim Maliks förslag att Kjell Henriksson (s), som är styrelserepresentant i Sparbankens styrelse också ska trycka på från sitt håll. De ska sammanträda inom kort.

Nasmim Malik betonar att det är alla bankers ansvar att ge invånare service - inte bara Föreningssparbankens.

- Handelsbanken, Nordea, SE-Banken, de finns alla i centrala Kalmar, varför inte i Smedby? Sparbanken finns i Lindsdal, Berga, Ljungbyholm, Rockneby.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.