Banan del i segerrecept

Vad blir strimlad stekt falukorv, blandad med lök, paprika, banan och curry, gratinerad med grädde och ost? Svar: En doft av kärlek
Kalmar • Publicerad 8 maj 2003
Karolina Hagenbjörk skivar bananer på löpande band. Cirka 10 kilo går det åt till korvrätten som ska mätta cirka 300 personer på Barkestorpsskolan. Sara Nyblom och Torbjörn Björklund ser på.
Foto: Daniel Johansson
Karolina Hagenbjörk skivar bananer på löpande band. Cirka 10 kilo går det åt till korvrätten som ska mätta cirka 300 personer på Barkestorpsskolan. Sara Nyblom och Torbjörn Björklund ser på. Foto: Daniel JohanssonFoto: 

I går var det skolans vinnande kocklag som stod för maten på Barkestorspsskolan. Karolina Hagenbjörk och Maria Karlsson i 9 A vann tävlingen om den godaste korvrätten. Som de alltså gett namnet En doft av kärlek.

I går fick skolkamraterna för första gången smaka det vinnande receptet. I skolans kök stod Karolina Hagenbjörk och skivade banan och förklarade för den rutinerade bespisningspersonalen hur rätten skulle tillagas.

Är nöjd

Fyra niondeklasser har under skolkökstimmarna fått i uppdrag att tillaga och tävla med en maträtt innehållande korv.

Ett bidrag i varje klass har sedan gått vidare till final.

- Matrådet på skolan samt bespisningspersonalen har sedan agerat jury, berättar Karolina Hagenbjörk som utvecklat rätten tillsammans med kompisen Maria Karlsson som tyvärr är sjuk den stora dagen.

- Vi har lagat den två gånger i skolan och experimenterat lite hemma också, säger hon.

Karolina Hagenbjörk är nöjd med slutresultatet och är lite spänd inför vad kompisarna ska tycka.

Torbjörn Björklund är kökschef. Han tycker det är bra att eleverna själva får experimentera med husmanskost fast med nya influenser och smaker.

- Vi tänker försöka göra det här till en tradition en gång om året, säger han. Det är roligt både för eleverna och oss.

Hungrig kö

Jasminris ska serveras till den gratinerade korvrätten och utanför matbespisningen står hungriga och nyfikna elever på kö.

Som pris får det vinnande laget ta emot varsitt förkläde med texten Årets kocklandslag -

Barkestorpsskolan.

PIA ANDERSSON HOBERT

pia.andersson.hobert@barometern.se

0480-59227

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.