GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

BAKGRUND: Mord, mordförsök och skottlossningar – månaderna som har skakat Kalmar

Tre mord, mordförsök och flera skottlossningar. De våldsamma scener som utspelat sig i Kalmar skakar staden. Här har vi sammanfattat den senaste tidens skjutningar i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 18 februari 2022 • Uppdaterad onsdag 11:03
Skjutningarna i Kalmar har hittills kostat två människoliv. Efter mordet på 22-åringen vid Kattrumpan i centrala Kalmar hölls en minnesceremoni där och i Norrliden.
Skjutningarna i Kalmar har hittills kostat två människoliv. Efter mordet på 22-åringen vid Kattrumpan i centrala Kalmar hölls en minnesceremoni där och i Norrliden.Foto: Rasmus Jeppsson

Det började fredagen den 11 februari på en plats i Kalmar där få kunde se framför sig att liknande scener skulle kunna utspela sig. Sedan har det skett ytterligare ett mord och fler skjutningar i Kalmar. Så här sammanfattar vi läget:

En 22-årig man sköts till döds vid Kattrumpan.
En 22-årig man sköts till döds vid Kattrumpan.Foto: Mats Holmertz

1. Mord vid Kattrumpan

Fredag 11 februari: En 22-årig man i det lokala kriminella nätverket Norrlidengänget skjuts ihjäl. Han hittas avliden med skottskador i huvudet vid 04-tiden natten till fredagen – utomhus vid Östra Vallgatan nära Kattrumpan. Polisen har inte fått rapporter om skottlossning men morgonen efter kommer vittnesmål om att grannar hört smällar och skrik på natten. En mordutredning inleds. Polisen gör teknisk undersökning och dyker i vattnet intill mordplatsen flera gånger för att säkra eventuella bevis. Polisen förhör flera personer, bland annat boende i området och de som hittade mannen död.

Polisen spärrade av delar av Kvarnholmen efter den inrapporterade skottlossningen.
Polisen spärrade av delar av Kvarnholmen efter den inrapporterade skottlossningen.Foto: Amelia Rydeberg

2. Skottlossning på Kvarnholmen

Onsdag 16 februari: Strax före midnatt på onsdagen slår allmänheten larm om höga smällar eller skottlossning runt Norra Långgatan på Kvarnholmen. Under natten gör polisen vissa fynd som tyder på att det varit skottlossning på platsen. Misstankarna om skottlossning stärks efter att polisens specialsökhundar gör nya fynd på morgonen. På torsdagsförmiddagen spärrar polisen av vid Proviantgatan-Södra Långgatan för nya undersökningar. Händelsen är anmäld som grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan. Ingen människa ska ha skadats.

Polisens tekniker genomför undersökningar i den lägenhet som blev måltavla för skott i Snurrom.
Polisens tekniker genomför undersökningar i den lägenhet som blev måltavla för skott i Snurrom.Foto: Mats Holmertz

3. Mordförsök i Snurrom

Fredag 18 februari: Vid 02-tiden natten till fredagen larmar flera personer om att de hört smällar i Snurrom. Polisens tekniker kan snart bekräfta spår av skottlossning på en parkeringsplats vid Värsnäsvägen. På fredagsmorgonen spärrar polisen också av en lägenhet med skotthål i en fönsterruta på Värsnäsvägen. Efter teknisk undersökning rubricerar polisen om händelsen från grovt vapenbrott till mordförsök på personen i lägenheten. Förhör med lägenhetsinnehavaren. Ingen människa ska ha skadats.

Polis var på plats efter skottlossningen för att genomföra tekniska undersökningar i flerfamiljshuset.
Polis var på plats efter skottlossningen för att genomföra tekniska undersökningar i flerfamiljshuset.Foto: Herman Rydeberg

4. Mordförsök i Norrliden

Lördag 19 februari: Klockan 23.32 på lördagen inkom flera larm om en misstänkt skottlossning på Två Bröders Väg i Norrliden. Polis åkte till platsen och kunde där konstatera att det skjutits mot en lägenhet. Polisen har säkrat teknisk bevisning och förklarar att det befann sig personer i lägenheten som de har pratat med. Ingen skadades och händelsen utreds som försök till mord.

5. Man gripen för förberedelse till mord

Onsdag 23 februari: Strax före midnatt grep polisen en man i 20-årsåldern i stadsdelen Berga i Kalmar i samband med en rutinkontroll. Mannen kom körandes på en elscooter och försökte fly från polisen. Mannen hade ett handeldvapen på sig som polisen bedömde som skarpt. Mannen häktades senare för grovt vapenbrott och för förberedelse till mord.

6. Mord på Ängö

En man i 25-årsåldern hittades med skottskador intill Ängöleden. Mannen avled av sina skador.
En man i 25-årsåldern hittades med skottskador intill Ängöleden. Mannen avled av sina skador.Foto: Jonatan Bergöö

Söndag 6 mars: På kvällen inkom flera samtal till polisen om skottlossning på Ängö. På plats hittades man i 25-årsåldern med misstänkta skottskador. Mannen fördes med ambulans till sjukhus och avled av sina skador. Händelsen utreds som mord. Polisen sökte med specialsökhund och genomförde dörrknackning i området.

7. Mordförsök och skottlossning Norrliden

Skotthål har hittats i ett lägenhetsfönster.
Skotthål har hittats i ett lägenhetsfönster.Foto: Mats Holmertz

Torsdag 14 april: Polisen utreder två skottlossningar under natten till skärtorsdagen, varav ett misstänkt mordförsök efter skott mot en lägenhet i Norrliden. En patrull ryckte först ut till en misstänkt skottlossning på en annan plats vid Norrlidens centrum strax före midnatt och hittade tomhylsor vid Smålands Lejons väg där man misstänker att det skjutits mot en bostad. Under utredningsarbetet, ungefär tre timmar senare, hörde polisen nya skott. Vid Två bröders väg hittade polisen tomhylsor och skotthål mot ett fönster, men ingen fanns kvar i lägenheten.

8. Man skjuten till döds i Funkabo

22 maj. Strax innan midnatt inkom larmsamtal om höga smällar i Funkabo och Berga och polisen hittade en skjuten person i anslutning till Funkaboskolan. Senare meddelade polisen att personen, en man i 20-årsåldern, avlidit till följd av skottlossningen. Efter händelsen spärrade polisen av ett större område som undersöktes av tekniker natten mot måndagen. Händelsen utreds som mord.

Skjutningen kom samma veckoslut som en person häktades misstänkt för mordet på Ängö den 6 mars.

LÄS OCKSÅ:

MISSA INTE: Här har vi samlat hela vår rapportering:

Pia OlofssonSkicka e-post
Herman RydebergSkicka e-post
Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.