Avdelningar stängs och jobb går förlorade

Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor förlorar sina jobb. Vårdavdelningar läggs ned på sjukhusen. Totalt över 50 vårdplatser kan försvinna i Oskarshamn och Västervik. Distriktssköterskemottagningarna blir färre. Vårdcentraler läggs ned. Inga operationer görs i Oskarshamn efter klockan 17 eller på helger
Kalmar • Publicerad 28 november 2003

Det är den här verkligheten som gäller nästa år för personal och patienter i landstinget i Kalmar län efter gårdagens budgetbeslut. Budskapet från politikerna i alla partier är entydigt. Kostymen ska sys in och verksamheten ska minskas. Vänsteroppositionen gick längst när man ville slå fast 194 miljoner kronor som sparbeting medan den borgerliga majoriteten vill ha ett spann på 174-194 miljoner.

- Men utåt

i verksamheten är det naturligtvis det högre beloppet som gäller, sade både Hans Wendell (c) och Lars Hamrin (fp).

Besluten är fattade av landstingsfullmäktige, nu ska verksamhetscheferna göra jobbet. Miljonerna ska omsättas till uppsagda människor och nedlagda eller kraftigt förändrade arbetsplatser.

Det är få fredade zoner i den landstingsbudget som debatterats i två dagar. Ett exempel är dock psykiatrin som klarar sig tills vidare från besparingar men även den ska utredas.

36 miljoner inom primärvården

Primärvården ska spara 36 miljoner kronor. Arbetet kommer att ledas av en handplockad extern förändringsledare. Hur besparingarna ska genomföras blev tydligare under debatten.

- Personal går självklart före lokaler, om ett halvår ska ett nytt ersättningssystem vara i drift som grund för vårdcentralerna och det ska inte bli någon långbänk. Vi pekar inte ut någon vårdcentral i förväg, men har den inte tillräckligt många besök kan organisationen ifrågasättas, var några av svaren som Peter Johansson (m) och Anders Andersson (kd) gav på Anders Henrikssons (s) och Johnny Peterssons frågor.

Med över 60 distriktssköterskemottagningar i länet innebär det att flera kommer att försvinna enligt den tolkning som oppositionen gjorde av debatten.

Större sparbeting i norr

Sjukhusen i Oskarshamn och Västervik står visserligen kvar men verksamheten på insidan kommer att genomgå stora förändringar. Sparbetinget är högre i norr än i söder för att få ned kostnaderna till länssjukhusets nivå.

- Inga operationer kommer att ske kvällar, nätter eller på helger i Oskarshamn, säger Lars Hamrin (fp).

- Det ger minskade kostnader för läkares jourtid, minskad OB-ersättning och övertid i alla yrkesgrupper, bemanningen ändras liksom antalet vårdplatser, sa Anders Andersson (kd).

V vill lägga ned akuten

Vänsterpartiet ville gå hårdare fram och helt lägga ned akutverksamheten i Oskarshamn.

- Vi vill profilera ortopedin

i Oskarshamn och kirurgin i Västervik. Nu riskerar vi i stället att krama ihjäl båda klinikerna, sa Johnny Petersson (v).

Infektionskliniken i Kalmar

ska spara 14 miljoner men med förbehållet att den medicinska säkerheten ska vara säkerställd. Visar den kommande utredningen att kliniken inte klarar

ett så stort sparkrav kommer besparingarna att läggas

på andra kliniker på länssjukhuset.

Den politiska enigheten var stor kring att stora besparingar måste genomföras. Debatten handlade mer om principer, tydliggöranden och retorik. När väl budgeten till slut togs var det med sex eniga partier och 63 ledamöter för besparingarna. Noll var emot.

Mikael Larsson-Ek
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.