Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anna Thore kan bli ordförande för nyinrättad nämnd

Precis som väntat föreslås den tidigare miljöpartisten Anna Thore till socialdemokratisk ordförande i den nyinrättade vatten- och miljönämnden. Hon kan också bli ny ledamot i kommunstyrelsen.
Så här såg det ut när Anna Thore i somras lanserade S-politik för Östersjön tillsammans med Steve Sjögren och Johan Persson. Nu föreslås hon bli ordförande för de nyinrättade vatten- och miljönämnden.
Så här såg det ut när Anna Thore i somras lanserade S-politik för Östersjön tillsammans med Steve Sjögren och Johan Persson. Nu föreslås hon bli ordförande för de nyinrättade vatten- och miljönämnden.
Foto: Emma Arenius

Det framgår av socialdemokraternas nomineringar för kommunstyrelse, ordförande i de kommunala nämnderna och i de kommunala bolagen.

För ett drygt år sedan stod det klart att miljöpartisten och tidigare kommunalrådet Anna Thore blivit socialdemokrat, och på kommunlistan i årets val stod hon högst bland nykomlingarna, på 14:e plats.

Den nya vatten- och miljönämnden, som efter internt motstånd hamnade under kommunledningskontoret utan egen förvaltning, föreslås som väntat ledas av Anna Thore. Redan när beslut togs om ny nämnd menade kritiker att den inrättats just för henne.

Anna Thore har länge haft fokus på vatten- och hållbarhetsfrågor, och har sedan hon lämnade politiken förra gången varit verksam på teknikkonsultföretaget WSP. Nu vill hon göra Kalmar till landets bästa vattenkommun, enligt en tidigare intervju i Barometern.

I övrigt innehåller socialdemokraternas förslag till ny kommunal ledning inga större förändringar, men det finns ytterligare några nya namn.

Ett av dem är Magnus Uhr, som är nyinvald i fullmäktige. Han nomineras till ny ordförande i Södermöre kommundelsnämnd efter Elisabeth Gustavsson, som lämnar politiken.

Ola Erlandsson föreslås till den omdiskuterade, men nyinrättade tjänsten som 2:e vice ordförande i servicenämnden.

Lasse Johansson, som enligt förslaget ska fortsätta som ordförande till omdöpta utbildningsnämnden, tidigare barn- och ungdomsnämnden, tar ytterligare ett steg i den politiska karriären. Han förs fram som ny ordförande för Destination Kalmar, där han i så fall tar över efter Johan Persson.

Elisabeth Heimark Sjögren nomineras till ny förste vice ordförande i fullmäktige. Hon ersätter Ann-Marie Engström, som i sin tur föreslås bli ny ordförande för valnämnden.

Totalt sett dominerar männen, 19 manliga namn mot 12 kvinnliga återfinns på valberedningens lista.

Läs mer