Anklagelse om barnvåldtäkt läggs ner

Kalmar Artikeln publicerades

Åklagare kan inte bevisa att Aisha är under 15 år. Födelsebevis räcker inte, det är ingen giltig id-handling.

Enligt födelsebeviset är Emin 21 år och Aisha 14. Hon blev gravid i maj förra året någon ­månad efter att hon fyllt 14. I lagens rätta mening har hon blivit våldtagen. Är man under 15 år och har en sexuell relation vare sig det är samtycke ­eller inte är det enligt lag våldtäkt mot barn. Polisen i Kalmar fick också mycket riktigt en anmälan om barnvåldtäkt.

– Ja, fast fallet är nedlagt. Det går inte att bevisa flickans ålder. Ett födelsebevis är ingen giltig id-handling, säger Monika Oldin, chef för avdelningen brott i nära relationer.

Enligt uppgifter till ­Barometern har Aisha ändrat sig flera gånger om hur gammal hon är. Detta är också något som lett fram till åklagarens beslut om att lägga ner anmälan.

  – Jo, det är en omständighet och vi vet att det inte är ovanligt just i en asylprocess att berätta ­olika fakta för att man tror att detta ska leda fram till ett gynnande beslut, säger Charlott Genberg, åklag­aren som beslutade att inte driva ärendet till åtal.

  Men det fanns ett födelsebevis?

  – Den handling som fanns från hemlandet om målsägandens ålder räckte inte i det här fallet som bevis för att flickan var ­under 15 år när gärningen ägde rum. Detta med hänsyn till de övriga uppgifter som kommit fram genom förhören under förundersökningen, säger Charlott Genberg.

  Det var aldrig aktuellt med att göra en medicinsk åldersbestämning?

  – Nej, det var det inte och det har jag som åklag­are en väldigt liten möjlighet att besluta om. Överhuvudtaget har rätts­väsendet väldigt liten ­befogenhet när det gäller tvångsåtgärder mot den som är målsägande. Allt bygger egentligen på frivillighet.

  Det är annorlunda när det handlar om någon som är misstänkt för brott. Då kan rättsväsendet besluta om det som benämns kroppsbesiktning. Det kan handla om kropps­scanning, urinprov eller annat för att fastställa ­ålder.