Annons

Anders Enström: Anders Enström: ”Varmt välkomna till Barometern-OT. Ni behövs!”

Det har varit en tung vecka. För Östra Småland/Nyheternas personal. För journalistiken och demokratin. Men också för de 6 000 prenumeranter som tvingats bryta en stark relation och omtyckt vana. Den här texten riktar jag till er.
Anders EnströmSkicka e-post
Krönika • Publicerad 30 november 2019
Anders Enström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barometern-OT:s chefredaktör Anders Enström välkomnar Östra Smålands och Nyheternas läsare – och bemöter Håkan Juholts farhågor om att tidningens medarbetare ska slå sig till ro: ”Ingen redaktion kan i dag sänka garden och luta sig tillbaka. Ingen journalist minns längre hur finkonjaken smakade.”
Barometern-OT:s chefredaktör Anders Enström välkomnar Östra Smålands och Nyheternas läsare – och bemöter Håkan Juholts farhågor om att tidningens medarbetare ska slå sig till ro: ”Ingen redaktion kan i dag sänka garden och luta sig tillbaka. Ingen journalist minns längre hur finkonjaken smakade.”

Allt har gått fort. Beskedet kom i måndags och bara två dagar senare kom sista numret av Östra Småland och Nyheterna. Som ersättning har alla prenumeranter sedan dess fått Barometern-OT. Vi förstår om övergången uppfattas som abrupt. Därför vill jag börja med att säga:

Ni är välkomna.

Annons

Ni behövs.

Och jag hoppas innerligt att ni ska trivas också med den här tidningen.

Jag förstår att det kan vara mycket som skaver. En ovan blädderkänsla. Obekanta skribenter. Färgen på ledarsidan. Andra serier. Jag har redan fått mejl om Pondus.

Kanske känns det som ni hamnat mitt i bortaklacken på en fotbollsmatch?

Samtidigt finns mycket att känna igen. Lokalredaktörerna och ortssidorna är de samma. Sporten likaså. Nästan hälften av tidningarnas innehåll hade vi gemensamt.

Jag hoppas förstås att skavet ska försvinna. Att ni ska upptäcka att Barometern-OT drivs av en journalistisk passion som också drev Östra Småland/Nyheterna.

Vi vill berätta vad som händer. Ge er koll.

Vi vill hjälpa till att öka kunskapen om hur samhället fungerar. Om hur saker bestäms och hur du kan påverka.

Vi vill vara en fri och oberoende plats för utbyte av idéer och åsikter – i respektfull ton.

Vi vill inspirera. Till exempel genom att lyfta fram spännande människor, företag eller upplevelser.

Annons

Och vi tar vårt viktigaste uppdrag på allvar: Att granska makten. Så att fiffel och felaktigheter blir synliga. Så att korruptionen hålls borta.

Men inget av detta är möjligt utan er prenumeranter, som i dag bidrar med nästan 65 procent av tidningens intäkter. Barometern-OT ägs ytterst av en stiftelse och alla pengar som kommer in stannar i tidningsverksamheten. Inga vinster försvinner i privata fickor. Allt går till den övergripande uppgiften: Att skapa samhällsnytta.

”Ingen redaktion kan i dag sänka garden och luta sig tillbaka. Ingen journalist minns längre hur finkonjaken smakade.”
Anders Enström, Barometern-OT:s chefredaktör

Kommer vi att slappna av och bli tröttare nu när vår konkurrent nu försvinner? Håkan Juholt är inne på den linjen i en välskriven krönika i tisdagens Östra Småland/Nyheterna. Han skriver:

”Konkurrenten kan släppa garden, luta sig tillbaka i de väl insuttna skinnfåtöljerna och ta fram finkonjaken. Blodet pumpar inte längre. Elden är släckt. Monopolet tar över.”

Det är fyndigt formulerat men en fundamentalt felaktig analys. I det digitala medielandskapet har inga tidningar monopol. Den stora striden står i dag mellan den lokala journalistiken och de globala it-jättarna.

Ingen redaktion kan i dag sänka garden och luta sig tillbaka. Ingen journalist minns längre hur finkonjaken smakade. För att den lokala journalistiken ska överleva överhuvudtaget krävs att blodet pumpar och att eldar brinner.

Annars får vi inga läsare och prenumeranter. Och utan prenumeranter kan ingen tidning överleva.

Så därför, igen: Varmt välkommen till Barometern-OT!

Fler krönikor av Anders Enström:

Annons
Annons
Annons
Annons