Anders Enström: Stampens kris är inte lokaljournalistikens kris

Kalmar Artikeln publicerades
Anders Enström, Barometern-OT:s chefredaktör
Anders Enström, Barometern-OT:s chefredaktör

1. Veckan då vi kände sorg för Göteborg

I måndags kom nyheten att tidningskoncernen Stampen tvingas genomgå en rekonstruktion. Det innebär att ägaren till betydelsefulla tidningar som Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, Hallands-Posten, TTELA och Bohusläningen står på randen till konkurs. Skälet är att Stampen för några år sedan köpte ett stort antal tidningar för alldeles för mycket pengar – som man inte hade. Bankskulderna har urholkat resultatet och nu fanns ingen annan utväg för att undvika konkurs.

Beskedet är sorgligt på många sätt. Det innebär inte bara att en rad klassiska tidningar riskerar att försvinna och att 3 000 anställda kan förlora sina jobb, utan också att ett stort antal kommuner längs västkusten riskerar att bli utan lokaljournalistik. Därmed försvinner en vitaliserande och sammanhållande kraft i det lokala samhället. Och risken för fiffel och maktmissbruk ökar.

  Personligen känner jag också sorg därför att GP var en av mina första arbetsplatser som journalist. På den tiden – 90-talet – var tidningen en kompetent och kreativ tidningsfabrik av gigantiska mått. I dag är verkligheten en annan. Och det beror inte på att lokaltidningar spelat ut sin roll. Stampens kris beror till största delen på Stampen själv.

  2. Vår verklighet är annorlunda

  Jag vet att jag upprepar mig själv, men i samband med Stampens kris har det blivit viktigt att säga det igen: Barometern-OT:s ägare, Gota Media, skiljer sig från andra. På många sätt. Dels genom att företaget styrs av två stiftelser, där Barometernstiftelsen är den ena, och där samhällsnyttan är överordnad alla andra mål. Dels genom att företaget under lång tid förvaltats med ansvar, och där tidningarnas vinster oavkortat gått till att utveckla verksamheten och till att trygga den framtida utgivningen. Gota Media har expanderat, men har inga lån på banken, utan vilar tvärtom på betydande tillgångar.

  Det är grunden för att vi ska kunna fullgöra vårt uppdrag, att bidra till demokrati och utveckling i spridningsområdet.

  När andra koncerner rapporterar om dramatiska fall i upplagan kan vi konstatera att Barometern-OT i dag har exakt lika många prenumeranter som för ett år sedan. Samtidigt växer våra digitala siffror i snabb takt. Sidvisningarna på Barometern.se har ökat med 20 procent bara sedan i höstas. Vi har kort sagt fler läsare än någonsin.

  Kanske hänger det ihop med vår strategi – att värna både om papperstidningen och den digitala utvecklingen. Och på vår strävan att behålla den lokala närvaron. Barometern-OT finns med bemannade redaktioner på tio orter – fler än Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan och Expressen har tillsammans.

  Det är ett val vi gjort. På beställning av er läsare.

  3. En fantastisk lektion i samhällskunskap

  Rapporteringen om sexistiska inslag på några av Kalmars gymnasieskolor har engagerat många. Och har varit en fantastisk lektion i samhällskunskap: I yttrandefrihet, mediekunskap, källkritik, genuskunskap, debatteknik och värdegrundsarbete. Med lokala medier som plattform. Östra Småland var först med att berätta om en lärares rapport till gymnasieförbundet, där de första uppgifterna om kränkningar och sexism lyftes fram. Vi, liksom radio och tv, följde upp med fler ingångar, fler vittnesmål och fler kommentarer.

  Sedan kom reaktionerna, framför allt från upprörda elever. I sociala medier kunde vi följa frustrationen i fragmentarisk form, ofta i raljerande och cyniska inlägg riktade till de egna grupperingarna.

  Men när eleverna väl fattade pennan och skrev ett längre debattinlägg till tidningen blev tonen en annan. Argumenten sattes i centrum och ståndpunkterna blev tydligare. Andra elever skrev och delgav sin syn, den motsatta – och plötsligt fick vi en bild av det som hänt som var både komplicerad och nyanserad. Precis som verkligheten ofta är.

  Vi på tidningen fick en nyttig påminnelse om ungas sunda skepsis till auktoriteter. Vi fick svara på kritik om bristande balans och tveksamma källor. Gymnasieförbundet tillsatte en utredning som ledde till en översyn av både regelverk och värdegrundsarbete. Elevkårerna medgav brister och lovade se över sina rutiner.

  Kort sagt: Vi har lärt av varandra och det mesta blir i fortsättningen lite bättre. Och lokaltidningen har gjort sitt jobb.