GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett år till valet

Anders Enström: ”Läge att reflektera över det självklara”

Ett år före valet går vi ut på stan och ställer frågor om politik till er väljare. Ni tycker. Vi publicerar. Och ingen grips, trakasseras eller avrättas på grund av det.
Anders EnströmSkicka e-post
Krönika • Publicerad 11 september 2021
Anders Enström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I dag fylls Barometern-OT av hundratals röster om politik. Från människor i Nybro, Färjestaden, Mönsterås, Oskarshamn och Ljungbyholm som delat med sig av åsikter och önskemål.

Vi tar det liksom för givet att vi kan ha det så. Att människor får tycka, kritisera och kräva – helt öppet. Och att journalister får återge och sprida vidare.

Det är ju inte konstigt, eftersom vi har världens äldsta tryckfrihet, en stabil demokrati och har sluppit krig på svensk mark i över 200 år. Att man uttalar sig för en tidning som stått fri och kommit ut på orten i 180 år (Barometern) respektive 141 år (OT) spelar säkert också in.

Vi litar på varandra och känner oss trygga. Precis som det ska vara.

Men när bilderna och rapporterna från Afghanistan når oss är det ändå läge att reflektera över det självklara. Och att känna tacksamhet. Både som medborgare och journalist.

Sällan har mänsklig ofrihet illustrerats så tydligt.

På Reportrar utan gränsers webbsida kan man läsa om när talibanerna, två dagar efter övertagandet klev in på en radiostation och meddelade: ”Ni är en privatägd radio så ni kan fortsätta ert arbete, men utan musik och kvinnors röster”.

”Sällan har mänsklig ofrihet illustrerats så tydligt”

Före talibanernas övertagande fanns cirka 700 verksamma kvinnliga journalister i huvudstaden Kabul. På bara några veckor minskade antalet till under 100, och de som är kvar lever farligt, rapporterar samma sajt. Regelbundet kommer rapporter om kvinnliga journalister som misshandlats och trakasserats för att de försökt göra sitt jobb.

Det jobb som vi på Barometern-OT kan utöva fritt varje dag.

Och just i dag, med alla dessa åsikter i tidningen, blir kontrasten än större.

I dag är det 365 dagar kvar till valet och nu börjar vi sakta trappa upp den politiska bevakningen. Många kommer att få göra sina röster hörda, vi kommer att kräva ansvar av makten och vi står fria att själva bestämma vad vi publicerar.

Som sagt, vi har många skäl att känna tacksamhet.

MER OM VALET:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.