unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anders Enström: I en annorlunda tid blir också tidningen annorlunda

En tidning kan beskrivas som en spegel av sin tid. När omvärlden är konstig blir också tidningen konstig.
Foto: Montage
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Om dessa marsveckor varit som vanliga marsveckor hade Kalmar bubblat av förväntningar inför den stundande allsvenska premiären. Oskarshamn hade fortsatt att koka av hockeyfeber, när laget i stadens hjärta kvalat för att hänga kvar i högsta serien.

Och vi hade berättat om kommande konserter, spännande evenemang, mässor och intressanta föreläsningar.

Nu blir det inte så. Den här våren blir en annan slags vår. Och din tidning blir till vissa delar en annan slags tidning.

Mycket kommer självklart att handla om corona. Om utvecklingen för virusspridningen, situationen i vården men också om konsekvenserna för våra lokala samhällen i stort. För skolor, företag, arbetsmarknad och föreningar. Och om hur människor agerar, tänker och mår mitt i all denna turbulens.

Vi omfördelar just nu resurser för att stärka coronabevakningen. Vi kommer till exempel att pausa Affärslivsuppslagen på torsdagar för att prioritera det dagliga nyhetsarbetet kring näringsliv och ekonomi. Allt för att möta det enorma behovet av information som vi upplever just nu. Trycket i våra digitala kanaler har, som jag skrev tidigare i veckan, aldrig varit större.

Vi är samtidigt medvetna om att många uppfattar det rådande nyhetsflödet som tungt och dystert, och det finns en uppenbar risk att man som läsare drabbas av en slags coronamättnad. Det är därför viktigt att vi också lyfter fram nyheter som ger energi, att vi berättar om positiva initiativ och verksamheter som går bra. Tipsa oss gärna om detta!

quote
Vi kommer fortsätta skriva reportage och intervjuer men utan matcher, tävlingar och resultat blir det mindre att rapportera om.

Hur påverkas själva papperstidningen då?

Som en följd av alla inställda sportevenemang kommer antalet sportsidor att minska kraftigt. Vi kommer fortsätta skriva reportage och intervjuer men utan matcher, tävlingar och resultat blir det mindre att rapportera om.

Kultur- och nöjessidorna kommer att byta karaktär. Det blir färre förhandstexter och recensioner av evenemang, mer reportage och samtal. Och räkna med något färre sidor även där.

Hårdast drabbade sidan i tidningen är kalendariet som plötsligt krympt till intet.

Ni kommer med tiden också märka att det blir färre nytagna bilder i tidningen. Det är helt enkelt en följd av att vi får svårare att komma ut i verksamheter och träffa människor. Och med färre bilder kan det bli svårt att fylla de normala utrymmena i tidningen. Vi kommer att se fler dagar där två orter får dela på en sida, där två sidor Öland och Nybro oftare blir en, och en tidning som totalt sett innehåller färre sidor.

När evenemang bokas av och företagen skjuter upp kampanjer minskar mängden annonser, vilket också påverkar tidningens format.

Också ordningen mellan avdelningarna i tidningen kan komma att ändras som en följd av att sporten krymper. Sidor som i normala tider ligger i första delen kan denna märkliga vår hamna i del 2.

Så, sammanfattningsvis:

Räkna med en annorlunda papperstidning framöver. Med mer samhällsjournalistik och mindre sport. Med färre sidor och en annan struktur än vanligt.

Se den som en spegelbild av våren 2020.