Annons

Anders Enström: Anders Enström: ”I dag känner vi bara sorg”

Östra Småland och Nyheterna läggs ned. Det fanns en tid när Barometern-OT hade sett det beskedet som en seger. Men det var länge sedan. I dag känner vi bara sorg.
Anders EnströmSkicka e-post
Kalmar/Oskarshamn • Publicerad 25 november 2019
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I 91 år har Östra Småland tävlat med Barometern om att vara först och bäst på lokala nyheter. Det har varit en hård men sund konkurrens. Det har svurits och suckats på Barometern-OT:s morgonmöten när Östran/Nyheterna varit först, när de haft källor som vi inte kommer åt, när de hittat vinkeln som vi missade. Och vi har mått bra när situationen varit den omvända. När vi hunnit före, gjort något bättre.

Det är därför konkurrens är bra. Den tvingar till ansträngning och högre ambitioner.

Annons

Det är ett av skälen att sörja i dag. Östra Småland/Nyheterna har under nästan ett helt sekel gjort Barometern-OT till en bättre tidning.

Längre tillbaka i tiden skulle nog konkurrensen ha beskrivits som krig. Det var mellan Barometern-OT och Östra Småland/Nyheterna som slaget om läsarna och annonspengarna stod.

Men de senaste åren har kriget bytt skepnad, striden står inte längre främst mellan enskilda tidningstitlar utan i högre grad mellan den lokala journalistiken och globala it-jättar.

På många sätt grävdes stridsyxorna ner för nio år sedan när Barometern-OT:s ägare Gota Media AB köpte Östra Småland/Nyheterna. När Östra Smålands Kalmarredaktion något år senare flyttade in i tidningshuset på Västra Sjögatan mildrades den forna fiendeskapen ytterligare.

Visst, det nickades lite stelt i trapphuset den första tiden, men med tiden blev samtalen runt kaffemaskinen på fjärde våningen allt mer avslappnade. Vi fortsatte konkurrera om nyheter men blev successivt mer kollegor än antagonister. Och i dag känner vi med dessa kollegor.

Vi sörjer också att den journalistiska kraften i regionen minskar. Med Östra Småland/Nyheternas 14 journalisttjänster försvinner en del av perspektiven, en del av de granskande ögon som i denna tid behövs mer än någonsin.

”Med Östra Småland/Nyheternas 14 journalisttjänster försvinner en del av perspektiven, en del av de granskande ögon som i denna tid behövs mer än någonsin.”

Men att bedriva journalistik kostar pengar, och Östra Småland/Nyheternas ekonomiska verklighet blev till slut övermäktig. Det statliga presstödet kunde inte längre väga upp de sjunkande intäkterna för upplaga och annonser. Ägarna Gota Media såg helt enkelt ingen möjlighet att driva verksamheten vidare.

I somras gick 24-koncernen, med säte i Kalmar, i konkurs och ett 20-tal journalister blev utan jobb. För några veckor sedan kunde vi läsa att tidningskoncernen Hall Media – utgivare av bland annat Jönköpings-Posten och Smålänningen – säger upp 65 medietjänster.

Det är en dyster utveckling för den lokala journalistiken, men också för den lokala demokratin. Vi vet tyvärr alldeles för mycket om vad som händer när nyhetsspridning och faktagranskning överlåts till de globala, sociala nätverken.

När Östra Småland/Nyheterna nu försvinner ökar Barometern-OT:s ansvar. På många orter i länet blir vi nu den enda oberoende nyhetsredaktionen på plats. Med den positionen blir det viktigare än någonsin att ge läsarna olika perspektiv på viktiga samhällsfrågor, att ha integritet, att förhålla sig opartiskt till politiken och säkerställa resurser för granskande journalistik. Och jag kan lova att vi kommer att göra vårt yttersta för att leva upp till detta.

Annons

Men just i dag, den 25 november 2019, känns det svårt att uppbåda entusiasm. I dag har vi sorg. Bara sorg.

Läs mer här:

Annons
Annons
Annons
Annons