Anders Engström valde själv att avgå

Förra kommunalrådet i Kalmar Anders Engström valde att avgå frivilligt som ordförande i slottsstyrelsen
Kalmar • Publicerad 18 november 2003

Därmed slapp han nesan att bli sparkad av kommunfullmäktige som slutbehandlar slottsskandalen på nästa sammanträde om en knapp vecka. I avsägelsen, som presenterades inför kommunstyrelsen under måndagen, uppger Anders Engström för första gången att han blev lurad av Odd Zschiedrich, slottets vd, om ekonomin, främst den delen som gäller sommarens stora Polenutställning. Engström anser också att kommunledningen har ett delat ansvar för konkurssituationen i egenskap av ägare.

"Ett gemensamt ansvar"

Det här är Anders Engströms avsägelse i sin helhet:

"Trots ett flertal försök att minska kostnaderna för Kalmar slott AB har bolaget under många år gjort ekonomiska förluster. Detta har både bolagets styrelse och ägare varit helt medvetna om. Bolagets presidium har under flera år påtalat detta i samband med budget-och bokslutsföredragningar. Verksamhetens mål och handlingsplaner har föredragits utan invändningar av ägaren och utan ändringar av bolagsdirektiven. Jag anser därför att ägare och bolagets styrelser har ett gemensamt ansvar för den situation som uppstått.

En överläggning mellan ägare och bolag, som flera gånger efterlysts av styrelsen, hade kunnat undvika dagens tragiska situation. En sådan överläggning borde ha lett till att Kalmar slott och dess verksamhet som regionens samlande kulturhistoriska symbol och varumärke hade utvecklats till en ännu större attraktion. Jag har uppfattat att intresset och viljan till denna utveckling har saknats hos ägaren vilket jag djupt beklagar. Beträffande det olyckliga utfallet av årets Polenutställning anser jag mig förd bakom ljuset när jag så sent som i början av juli skriftligen informerades av vår vd, genom slottets ekonomikonsult, att utställningen ´i stort sett håller budget.´

Jag anser att de resurser som står till förfogande för Kalmar slott AB inte är tillräckliga för att bedriva den verksamhet vid slottet som anges i ägarens direktiv och som förväntas av Statens fastighetsverk och Riksantikvarieämbetet. Jag hemställer därför att kommunfullmäktige i Kalmar entledigar mig från mitt uppdrag som ledamot i och ordförande för Kalmar slott AB."

Skulle hålla budget

Kommunstyrelsens behandling av slottet föregicks av en sammanfattning av ärendet av revisorn Marie Norregårdh. Förutom kända fakta ur hennes rapport om slottet framgick att det är osäkert om slottsstyrelsen beviljas ansvarsfrihet för årets verksamhet. Kommunalrådet Kjell Henriksson bemötte kritiken mot ägaren och synpunkterna på ansvaret att det hela tiden varit klart vilka direktiv som gällt för slottsstyrelse och vd, nämligen att hålla budget precis som alla andra kommunala verksamheter.

Gunnar Rockström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.