Ambulansvård, var god dröj

Akuta ambulansutryckningar i Kalmar försenas flera gånger varje år. Skälet är att samtliga bilar är upptagna med taxitransporter
Kalmar • Publicerad 3 januari 2002

- Några gånger årligen hamnar vi i situationen att det inte finns några lediga bilar när det inträffar till exempel en hjärtattack eller en allvarlig olycka, säger Roland Johansson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Kalmar län.

Hemtransporter

Det är de mindre viktiga så kallade prioritet 3-utryckningarna som tar stora resurser i anspråk. Ofta handlar det om hemtransporter efter sjukhusbesök eller resor mellan sjukhem och vårdinrättningar.

Enligt Roland Johansson borde många av prioritet 3-utryckningarna skötas av den vanliga taxiverksamheten.

- Taxi skulle klara det utmärkt. Det kan inte vara meningen att hjärtinfarkter ska missas bara för att ambulanserna är upptagna med att transportera folk mellan institutioner.

- Just när det gäller hjärtinfarkter kan personalen påbörja den avgörande behandlingen redan under färden till sjukhuset. Nu får vi fler ambulanser även i mindre orter som Mörbylånga och Nybro, men till vilken nytta är det om bilarna används på fel sätt?

Måste tänka efter

Roland Johansson anser att det är personalen på vårdinrättningarna som bör ta sitt ansvar. Dessutom tycker han att alla måste tänka efter en extra gång innan de ringer och vill bli hämtade av ambulans. Det kan gå lika bra med taxi.

- Bara de senaste två månaderna har vi skickat ut flera brev till vårdcentraler och vårdhem. Budskapet har varit att personalen måste lära sig att skilja på vad som är en vårdtransport och vad som är en taxitransport.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.