Allt fler lediga jobb

Arbetsförmedlingen i Kalmar län har under september haft 38 procent fler lediga jobb registrerade än under samma period förra året. Men skillnaden mellan arbetslösheten i länets kommuner är stor.
Kalmar • Publicerad 14 oktober 2010
Victor Sköld hjälper Camilla Johansson söka jobb. Trots ökningen av lediga jobb är ingen av dem imponerade av utbudet.
Victor Sköld hjälper Camilla Johansson söka jobb. Trots ökningen av lediga jobb är ingen av dem imponerade av utbudet.Foto: Johanna Eriksson
På arbetsförmedlingen i Kalmar tror man att ens arbete till viss del har bidragit till den dramatiska jobbökningen.
På arbetsförmedlingen i Kalmar tror man att ens arbete till viss del har bidragit till den dramatiska jobbökningen.Foto: Johanna Eriksson

Mats Johansson som är chef på arbetsförmedlingen i Kalmar förklarar uppgången dels med arbetsförmedlingens satsningar på att förbereda och tidigarelägga jobb, men framförallt på den pågående konjunkturuppgången. Enligt Mats Johansson började man på arbetsförmedlingen se effekterna av ekonomins vändning redan i våras, men det har dröjt till nu innan återhämtningen i alla branscher har kommit igång.

– Olika branscher går olika bra vid olika tillfällen, tillverkningsindustrin har till exempel varit något efter, men även där ser vi nu en förbättring.

Men skillnaderna på de kommuner i länet där stora delar av arbetsmarknaden är beroende av tillverkningsindustrin och de kommuner som till större delar förlitar sig på handel eller turism är fortfarande stora. I turismorienterade Borgholm är arbetslösheten 4 procent, medan Västervik har en arbetslöshet på nästan 8 procent. Rikssnittet ligger på 6,3 procent.

Tor Gasslander
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.