Allt fler fall av klamydia

Klamydiafallen ökade för femte året i rad 2002. Störst ökning uppvisade Västmanlands landsting med 68 procent, men Kalmar är inte långt efter med 56 procent.
Kalmar • Publicerad 23 maj 2003

. Smittskyddsinstitutets årsrapport från förra året visar att klamydiafallen ökade i samt-liga landsting utom fyra, Blekinge, Halland, Värmland och Västernorrland. Flest fall i förhållande till folkmängden hade sommar- respektive vinterturistlänen Gotland och Jämtland.

Symptomen för en klamydiainfektion är ibland otydliga eller svaga vilket gör att klamydiabärare kan sprida sjukdomen vidare utan att vara medveten om det.

- Det är nästan det största problemet, säger Hans Blystad, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Informationen når inte fram

På ungdomsmottagningen i Nybro tycker man det är oroande med de ökande klamydiafallen.

- Vi försöker informera om hur viktigt det är att skydda sig med kondom, men informationen når inte riktigt fram, säger Helena Perhamn, barnmorska. Visste vi varför skulle vi göra något åt det.

Hon säger att det kan ha att göra med den allt tidigare sexdebuten, att man ofta byter partner och att man inte dubbelskyddar sig.

- Det kvittar om flickorna äter p-piller, de skyddar inte mot könssjukdomar, det gör bara kondom.

Hon tror inte att unga människor förstår hur allvarligt det är om man får klamydia.

- Om man dessutom inte har några symptom är det svårt att fatta att man ändå är sjuk. När det börjar svida när man kissar eller får fula flytningar, då har det som regel gått ganska långt.

Sterilitet

De som trots allt kommer och testar sig är rädda för att de har fått klamydia.

- Och de som sedan visar sig ha sjukdomen är väldigt rädda för att ha blivit sterila, säger Helena Perhamn.

Att låta testa sig är alltså ett säkert sätt att komma tillrätta med sjukdomen om man har haft oskyddat sex.

- Klamydia är en bakterieinfektion som enkelt botas med penicillin. Men ju förr man gör det desto bättre är det, säger Helena Perhamn.

Vanlig orsak till ofruktsamhet

Klamydia är en av de vanligaste orsakerna till kvinnlig ofruktsamhet. Sjukdomen har nära nog fördubblats i Sverige de senaste fem åren. Även i de övriga nordiska länderna har klamydiafallen ökat.

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.