Annons

Alla med symptom ska få testa sig

Alla med coronasymptom ska få testa sig, smittspårningen ska intensifieras och en storskalig testning av antikroppar ska ske i hela landet. Regionerna får uppdraget att utföra det och kommer att få full ersättning från statligt håll. Men det ställer också stora krav på Region Kalmar.
Kalmar län • Publicerad 4 juni 2020
Regiondirektör Ingeborg Eriksson välkomnar beslutet från regeringen att alla med symptom ska få testa sig men inser också att en stor utmaning väntar för Region Kalmar län för att få allt på plats.
Regiondirektör Ingeborg Eriksson välkomnar beslutet från regeringen att alla med symptom ska få testa sig men inser också att en stor utmaning väntar för Region Kalmar län för att få allt på plats.Foto: Johanna Eriksson

Regeringen tar nu ett krafttag för att på allvar få fart på testningen i Sverige. Vid en presskonferens under torsdagen utlovade socialminister Lena Hallengren (S) 5,9 miljarder kronor till regionerna för att kunna testa alla med symptom och spåra smittan. Provtagningen ska vara kostnadsfri.

För Region Kalmar är det ett välkommet besked samtidigt som det medför en stor utmaning för att klara av de nya kraven.

Annons

– Det kommer att ta lite tid innan vi är på plats, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Den 25 maj utökade Region Kalmar testningen till att också inkludera personal inom hälso- och sjukvård, plus den kommunala omsorgen som uppvisar symptom. Det har medfört att testningen har ökat. Nu väntar nästa steg.

– Det här är ett bredare uppdrag. Vi har sett att det är på gång. Det har varit oklart hur det ska göras och vem som ska göra det. Det här ger oss möjlighet att fortsätta jobba med utökade tester och det är bra att den här tydligheten kommer nu, säger Ingeborg Eriksson.

Ni har pratat om att nästa grupp som ska provtas är samhällsviktiga grupper men nu hoppar man över den fasen?

– Exakt, och det är klokt. Det är svårt att veta vilka som är samhällsviktiga eller inte. Det handlar nu om att du ska testa dig om du har symptom. Då kan man utarbeta smittspårning på ett helt annat sätt.

Det är oklart vem som ska göra bedömningen om man har tillräckliga symptom för att få provtas. Men enligt Lena Hallengren ska någon form av medicinsk prövning göras.

Ingeborg Eriksson säger att de nu måste utarbeta en logistikkedja när det gäller testningen och även jobba tillsammans med övriga regioner för att få allt på plats.

– Det andra är att se till att vi har kapacitet. Vi har ett eget labb som jobbar för högtryck att utöka kapaciteten - både när det gäller pcr-provet, som visar om du är smittad eller inte och även det andra testet som visar om du har antikroppar. Jag tror att vi behöver stöd och hjälp av andra kanaler för att kunna göra det riktigt på bredden.

En annan nyhet är att regionerna nu också ska igång med smittspårningen. Något som gjordes i Kalmar län i inledningsfasen av pandemin.

– Vi har också gjort det kopplat till särskilda boenden. Det här blir på ett helt annat sätt när det gäller smittspårning brett i samhället. Det behöver vi titta på hur vi kan arrangera det på ett klokt och bra sätt.

Annons

– Det som är viktigt är att vi får en hållbar och långsiktig struktur. Det är ingen som vet hur länge pandemin kommer att hålla på och hur länge det ska vara en uppgift för oss. Därför är det viktigt att vi nu bygger de här robusta och hållbara kedjorna.

Antikroppstestet ska få göras mot en patientavgift.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons