”Alla måste agera”

När politiker uttrycker rädsla för att markera mot kriminella mc-gäng kan det skrämma upp inblandade ytterligare.
Kalmar • Publicerad 9 juni 2012
Foto: 
Klas Werme, operativ chef vid polisen i Kalmar län.
Klas Werme, operativ chef vid polisen i Kalmar län.Foto: Johanna Eriksson

– Det kan naturligtvis påverka. Vittnen kan få uppfattningen att det är värre än vad det är, säger Klas Werme, operativ chef för polisen i Kalmar län.

Det var under ett kommunstyrelsemöte som diskussion om säkerhet och politikernas roll i samband med ett rättsfall, blossade upp. Jonas Lövgren (M) uttryckte att han är emot Miljöpartiets förslag att arrangera en egen mc-träff som en markering mot Hells Angels då han är rädd om sig själv, huset, bilen och familjen.

Samtidigt har polisen sedan överfallet på Svineri mc:s familjefest i Smedby arbetat hårt med att stötta och skapa en känsla av trygghet så de som misshandlades och att vittnena inte ska känna sig utlämnade under den kommande rättegången.

– Det är otroligt viktigt att målsäganden och vittnen orkar stå upp för de demokratiska principer som samhället bygger på. Tillsammans blir vi starka. Jag vet att de tycker att det är jobbigt men de vill att de grundläggande principerna ska råda.

– Det är mycket svårare att komma åt en grupp än en enskild individ och politiker måste kunna stå upp för de demokratiska principer som vårt samhälle bygger på. Det är otroligt allvarligt om vi bara backar ur när det händer sådana här saker.

Att det skulle finnas en hotbild mot politikerna är högst osannolikt enligt Werme.

– Jag kan absolut säga att rädda behöver de inte vara. Men jag kan förstå att politiker drar de här slutsatserna med tanke på samhällsdebatten.

Jonas Lövgren och Moderaterna i Kalmar ser hela frågan som en rent polisiär angelägenhet som kommunen inte ska befatta sig med. Polischefen håller inte med.

– Den här typen av problem måste alla vara aktiva i och motverka var och en på sitt sätt. Polisen, skattemyndigheten, kronofogden, kommunen, alla måste agera mot kriminella så att det blir jobbigt att vara kriminell. Samhället måste vara med från alla håll om vi ska lyckas i slutänden, säger Klas Werme.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.