Annons

Alkoholfria zoner ska synliggöras

Inför stadsfesten vill polis och Kalmar mot droger synliggöra de regler som finns kring alkoholfria zoner. Syftet är att skapa en alkoholfri miljö på gatorna.
Kalmar • Publicerad 7 augusti 2013

– Vi har sett att det är mycket alkohol i omlopp bland ungdomarna under stadsfesten. Därför vill vi visa att det finns lokala föreskrifter om att man inte får dricka på vissa platser i Kalmar, som till exempel i centrum. Vi vill ha en lugn och trevlig tillställning, säger Kjell Lindberg, samordnare för Kalmar mot droger.

De nuvarande platserna som berörs av alkoholförbudet har funnits sedan 2004. Men många känner inte till vad som gäller. Nu vill man ha bort alkoholförtäringen från gatorna och få in besökarna på krogarna i stället. Framför allt vill man skydda yngre personer och låta dem få en alkoholfri miljö att röra sig i.

Annons

– Men det här gäller inte bara ungdomar. Det är lika vanligt att se en vuxen gå runt med en öl på stan. Vi vill vädja till de vuxna att vara bra förebilder för ungdomarna. Det här handlar inte om att vi ska springa runt på stan och jaga folk, men man ska känna till vad som gäller och veta konsekvenserna. I grund och botten handlar det om att minska våld och skadebrott, säger Ulf Karlsson, informationschef på polisen.

Alkoholfria zoner

Förbudet gäller alkoholförtäring på allmän plats, undantag är om serveringstillstånd finns.

Platser där det är förbjudet att dricka alkohol på är: Kvarnholmen, Sylvander- parken, Stadsparken, området kring Kalmar slott, Rävspelet, Restaurang Sandra, Folkets park, Palace, Sveaplan samt området kring Giraffen.

Det är upp till varje kommun att avgöra om och vart man vill ha alkoholfria zoner.

Bryter man mot reglerna blir boten 500 kronor.

Exakta platser om vart det inte är tillåtet att dricka alkohol finns på: www.kalmar.se

Källa: www.kalmar.se

Emma Bengtsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons