Alkohol får serveras på arenan

Kalmar kommun går emot Statens folkinstituts rekommendation och beviljar alkoholtillstånd också för en del av läktaren på Guldfågeln arena.
Kalmar • Publicerad 6 april 2011
Utanför de 12 logerna på arenans ena långsida blir det tillåtet med alkoholservering. Statens folkhälsoinstitut sa nej, men Kalmar kommun ja.
Utanför de 12 logerna på arenans ena långsida blir det tillåtet med alkoholservering. Statens folkhälsoinstitut sa nej, men Kalmar kommun ja.Foto: Johanna Eriksson

Det är bolaget Ullevi konferens & kiosker som fått serveringstillstånd för sprit, vin, öl och andra jästa drycker på nya arenan. Tillståndet gäller också för en del av utomhusläktaren.

Beslutet togs tvärtemot Statens folkhälsoinstituts rekommendation som är att inte tillåta alkoholservering på läktardelen. Orsaken är, enligt Svenska folkhälsoinstitutet, att utformningen med trappor och lutning är negativ både för överblickbarheten, tillgängligheten och säkerheten.

– Jag håller inte med om den bedömningen och jag tror att Svenska Folkhälsoinstitutet hållit med mig de sett Guldfågeln arena på plats, säger Roger Holmberg, S, ordförande i socialnämnden.

På tisdagen fattade han beslutet om alkoholtillstånd efter ett möte i socialnämndens presidium.

– Det är inget kontroversiellt beslut. Man kan knappt kalla platserna det gäller för en läktare, det är mer som en balkong med sittplatser. De är väl avskilda och inramade från resten av arenan.

– Det är ju inte så att man kan köpa en öl och sätta sig var som helst på arenan. Det är den tydliga avgränsningen som gör att det är möjligt att bevilja alkoholtillståndet, säger Margareta Ekeroth Åkesson som är alkoholhandläggare på Kalmar kommun.

Beslutet togs på delegation av socialnämndens ordförande på tisdagen. Det har tagit Statens Folkhälsoinstitut sex veckor att komma med synpunkter på alkoholtillståndet, och det var därför bråttom för Kalmar kommun att fatta ett beslut inför arenans invigning.

– Det är synd att svaret kom så sent, det är en fråga som jag tycker är trixig och som borde få tid att luftas. Det handlar om en svår avvägning mellan å ena sidan folkets intressen och å andra sidan lagstiftningen, säger Thomas Stjernquist, MP, som är andra vice ordförande i socialnämnden.

– Vi är eniga om att ge det sökande företaget en chans. Sedan får vi se hur det utvecklar sig.

Kjell Lindberg på Kalmar mot droger tycker att det är viktigt att diskutera om det finns en koppling mellan idrott och droger.

– Samtidigt handlar det här om vuxna människor, inte om ungdomar. Får företaget tillstånd tycker jag att det är okej.

Ullevi konferens & kiosker får tillstånd att servera öl, vin, andra jästa alkoholdrycker och spritdrycker. Tillståndet gäller för 700 personer i en lounge, 12 loger, tre konferensrum och en restaurang. Det gäller också för de 70 sittplatser som finns på tre rader direkt utanför logerna, på läktaren.

Kalmar FF:s Pub får servera öl och vin för 300 personer.

Det är tillåtet med servering av folköl på hela arenan.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.