Annons

Alfsson (SD) lockar Mazetti till Kalmar

Författaren och en av SD:s skarpaste kritiker Katarina Mazetti första majtalar i Kalmar. ”Visst är det en lockelse att det är Thoralf Alfssons hemstad”, säger hon.
Kalmar • Publicerad 15 februari 2013

Strax efter nyåret brakade det loss. Författaren Katarina Mazetti skrev en krönika i Icakuriren: ”Svårt att finna en riktig svensk”. Efter 600 hatiska kommentar och ett antal polisanmälningar bestämde sig tidningen för att stänga ­möjligheten att kommentera. Den som kanske starkast ledde upproret mot författaren var Thoralf Alfsson (SD) i Kalmar.

Nu är det alltså klart att Katarina Mazetti den 1 maj ställer sig på Larm­torget för att prata på ett S-möte.

Annons

– Jag är inte ens medlem i partiet även om jag sympa­tiserar mycket med deras kvinnofrågor.

Hur tänkte du när du blev tillfrågad?

– Det är mycket jag jar gjort men det är också mycket jag inte har gjort. Därför vill jag tala på 1 maj, men det finns naturligtvis också en lockelse att ­Thoralf Alfsson bor i Kalmar, säger hon.

Näthat har diskuterats intensivt under några veckor. En anledning är SVT:s Uppdrag granskning där flera kvinnliga journalister berättade om hat och hot de får ta emot på nätet.

– De ville ha med mig, men jag sa nej. Jag är lite ­försiktig och vill heller inte bli intervjuad i media som inte förmodererar sina kommentarer.

Är du inte rädd?

– Jo, det är jag ibland. Men det här är ofta fega typer som inte visar sitt ansikte. Faktum är att det värsta jag har varit med om är att någon knackat på min dörr mitt på natten, så jag tror inte det handlar om fysiskt våld. Men det är lite som att släppa loss tusen giftiga ­loppor som biter vilt omkring sig. De går inte att se men betten känns och verkar.

Hon vill dock poängtera att det är skillnad på SD:s anhängare.

– Det finns söta små damer som oroar sig för att alla inte heter Nilsson i efternamn, och det är helt okej att tycka det. Jag tycker att vi ska kunna ­diskutera öppet om inte­gration. Men så finns det järnrörsgänget som är ett direkt hot mot demokratin.

Vad kommer talet att handla om?

– Det finns en Facebookbild på en semla, där bankerna äter en stor del, Anders Borg tar resten och Jimmie Åkesson (SD) an­klagar invandrarna för att ha ätit upp semlan. Det låter som en bra ingång till ett ämne.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons